Olej z czarnuszki na odporność

Olej z czarnuszki to cenne źródło kwasów omega 3 i 6

Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dotyczy ona szczególnie dzieci i osób starszych, dlatego warto jej zapobiegać stosując naturalne metody polecane przez nasze babcie. Oleje tłoczone na zimno to cenne źródło kwasów omega 3 i 6, także innych związków, dzięki którym wzmacniamy nasz organizm i budujemy naturalną tarczę ochronną przed chorobą.

Olej z nasion czarnuszki ma charakterystyczny i wyrazisty smak oraz zapach. Wyróżnia go wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), aż 83%, a także beta-karotenu, witaminy E, steroli, biotyny i mikroelementów. Olej z nasion czarnuszki zawiera również wyjątkowy składnik, jakim jest tymochinon, to dzięki niemu ma on właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Czarnuszkę stosowano już w starożytnym Egipcie, była ona ceniona za swoje właściwości zdrowotne i upiększające, to naturalny antybiotyk, środek przeciwzapalny, przeciwgrzybiczny i uodparniający. Olej z jej nasion zalecany jest szczególnie w stanach osłabienia i obniżenia odporności organizmu, a także dla alergików. Profilaktycznie zaleca się przyjmowanie 1-2 łyżeczek dziennie.

Olej z nasion czarnuszki SemCo tłoczony jest na zimno według tradycyjnych receptur ze starannie dobranych surowców w temperaturze do 40 stopni, aby zachować jego najcenniejsze właściwości.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies