Przepis na Buddha Bowl

Przepis na Buddha Bowl - sałatkę wegańską.

Dziś zahaczymy o nowoczesne trendy w kuchni w naszym, swojskim wydaniu. Znane z social mediów budda bowl to nic innego, jak wyborna i pięknie wyglądająca kompozycja smaków, zapachów, konsystencji i doznań.

Sekret polega na tym, by zamiast tradycyjnego pionowego układania elementów, sąsiadowały one ze sobą. Bowl zachwyca zarówno, gdy patrzymy na nią z góry, jak i gdy rozpoczynamy szczęśliwi konsumpcję.

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

SOS:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 8 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki syropu daktylowego

 

WYKONANIE:

  1. Gotujemy ryż w proporcji 1:2, czyli na szklankę ryżu przypadają 2 szklanki wody, gotujemy zgodnie z instrukcją.
  2. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pora kroimy wzdłuż, a następnie szatkujemy na niezbyt drobne około 2 mm kawałki.
  3. Wsadzamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejemy, posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut.
  4. Boczniaki rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Nóżki boczniaków dobrze jest pokroić osobno, gdyż są bardziej zbite.
  5. Na dużą patelnię wlewamy i rozgrzewamy olej, po czym wsypujemy boczniaki i pozwalanym im się nieco podsmażyć. Gdy odparuje już woda i lekko się zarumienią, dodajemy syrop z daktyli, sos sojowy i ostrą paprykę. Smażymy aż będą miękkie i zarumienione z każdej strony.
  6. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plastry obieraczką do warzyw.
  7. Paprykę kroimy w słupki, sałatę lodową szarpiemy na mniejsze kawałki.

Gdy warzywa są już upieczone, a ryż ugotowany zaczynamy układanie naszego Boddha Bowl. Na każdą miseczkę nakładamy porcję ryżu, obok usmażone boczniaki, następnie upieczone ziemniaki z porem i surowe dodatki: sałatę, paprykę i marchewkę.

Na samej górze nad każdą miseczką kruszymy w dłoniach tofu i obsypujemy czarnym sezamem. Każdą porcję polewamy 4 łyżkami wymieszanego sosu.

Przepis zaczerpnięty z kanały Red Lipstick Monster.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Strona używa cookies