Dziś zahaczymy o nowoczesne trendy w kuchni w naszym, swojskim wydaniu. Znane z social mediów budda bowl to nic innego, jak wyborna i pięknie wyglądająca kompozycja smaków, zapachów, konsystencji i doznań.
Sekret polega na tym, by zamiast tradycyjnego pionowego układania elementów, sąsiadowały one ze sobą. Bowl zachwyca zarówno, gdy patrzymy na nią z góry, jak i gdy rozpoczynamy szczęśliwi konsumpcję.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 200 g ryżu jaśminowego
- 3 ziemniaki
- 1/2 pora
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 500 g boczniaków
- 1 łyżkę syropu daktylowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 marchewki
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 dużą papryka
- czarny sezam do posypania
- 2 kostki tofu marynowanego tymiankowego lub chilli
SOS:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek wody
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki syropu daktylowego
WYKONANIE:
- Gotujemy ryż w proporcji 1:2, czyli na szklankę ryżu przypadają 2 szklanki wody, gotujemy zgodnie z instrukcją.
- Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pora kroimy wzdłuż, a następnie szatkujemy na niezbyt drobne około 2 mm kawałki.
- Wsadzamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejemy, posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut.
- Boczniaki rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Nóżki boczniaków dobrze jest pokroić osobno, gdyż są bardziej zbite.
- Na dużą patelnię wlewamy i rozgrzewamy olej, po czym wsypujemy boczniaki i pozwalanym im się nieco podsmażyć. Gdy odparuje już woda i lekko się zarumienią, dodajemy syrop z daktyli, sos sojowy i ostrą paprykę. Smażymy aż będą miękkie i zarumienione z każdej strony.
- Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plastry obieraczką do warzyw.
- Paprykę kroimy w słupki, sałatę lodową szarpiemy na mniejsze kawałki.
Gdy warzywa są już upieczone, a ryż ugotowany zaczynamy układanie naszego Boddha Bowl. Na każdą miseczkę nakładamy porcję ryżu, obok usmażone boczniaki, następnie upieczone ziemniaki z porem i surowe dodatki: sałatę, paprykę i marchewkę.
Na samej górze nad każdą miseczką kruszymy w dłoniach tofu i obsypujemy czarnym sezamem. Każdą porcję polewamy 4 łyżkami wymieszanego sosu.
Przepis zaczerpnięty z kanały Red Lipstick Monster.