Przepis ten jest bardzo prosty, ma w sobie kilka składników, które są łatwo dostępne. Pieczona kasza jaglana z warzywami to posiłek pyszny, pożywny, idealny na jesienne wieczory i do tego idealnie zbalansowany. Posiada w sobie potrzebne do funkcjonowania węglowodany, białko i warzywa. Zyskuje wyjątkowy smak i wiele właściwości zdrowotnych poprzez kurkumę oraz wędzoną paprykę. Jak wiadomo powszechnie kurkuma ma właściwości antynowotworowe, pomaga na dolegliwości trawienne, a także pomaga w regeneracji. Jest to danie idealne i genialne w swojej prostocie. Będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI (na jedną osobę):
- 50g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 150 g kalafiora
- 65 g żółtej papryki
- cebula
- czosnek
- kurkuma
- papryka wędzona
- olej rzepakowy
WYKONANIE:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podgotowujemy kalafiora do chrupkości. Paprykę i cebulę kroimy w małe kosteczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy kalafior się podgotuje, jego różyczki kroimy na małe kawałki.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy razem w misce razem z jajkami, kaszą jaglaną i łyżeczkę oleju rzepakowego. Dodajemy kurkumę, paprykę wędzoną oraz sól do smaku. Nasza masa powinna przybrać kolor żółto-czerwonawy.
- Wykładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Smacznego!