Przepis na prostą w przygotowaniu pastę dr Budwig! Pasta to składnik codziennej diety wszystkich osób ceniących swoje zdrowie.
Składniki:
- 6-8 łyżek oleju lnianego – osoby chore, 2-4 łyżek – osoby zdrowe, dzieci – 1g/kg masy ciała,
- 12,5 dkg chudego białego twarogu,
- mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji
Sposób przyrządzenia pasty:
- Wszystkie składniki należy zmiksować (przez około 5 minut)
- Mikser do wykonania pasty powinien być z naczyniem i nożami tnącymi w środku, a nie ubijak do piany czy mieszacz do ciasta.
- Pasta powinna mieć jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu konsystencję.
- Po przyrządzeniu należy przechowywać ją w lodówce (do 48 godzin)
Tak przygotowaną pastę możemy teraz przyrządzać wg upodobania, dodając przyprawy i różnego rodzaju dodatki:
- Na słodko – łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne.
- Na słono – sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebuli.
- Na ostro – do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek lub cebula.
W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp. Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla najmłodszych i nie tylko.
Po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zmniejszać dzienną dawkę oleju lnianego.