Dzisiaj przepis na pyszne śledzie z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych wiśni. Śledzie w takiej postaci są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Będzie to oryginalny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu, który zadowoli wszystkich miłośników tej ryby!
SKŁADNIKI:
- 250 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g suszonych wiśni
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rydzowego Semco
WYKONANIE:
- Filety moczymy w wodzie z mlekiem (proporcje 1:1) około godziny, następnie wyciągamy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a orzechy grubo siekamy.
- W misce mieszany śledzia z cebulą, orzechami, suszonymi wiśniami i olejem rydzowym.
- Gotową sałatkę śledziową wykładamy na talerz i dekorujemy. Smacznego!