Zupa z Dyni Pieczonej

Dziś przedstawiam przepis na zupę z dyni pieczonej, znaleziony na blogu Agnieszki Maciag.

Pachnące, rozgrzewające i dodające energii danie nie tylko na Halloween, czyli obowiązkowa zupa dyniowa! Dziś przedstawiamy łatwy przepis na zupę z dyni pieczonej, znaleziony na blogu Agnieszki Maciag.

SKŁADNIKI:

  • 850g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 4-6 ząbki czosnku obrane
  • 1 litr wywaru z warzyw*
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • grzanki pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażone pestki dyni albo słonecznika
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni

Przepis na zupę z dyni pieczonej z olejem z pestek dyni.

SPOSÓB WYKONANIA:

  • Piekarnik nagrzej do 190C.
  • W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.
  • Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
  • Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy i całość zmiksuj ręcznym blenderem.
  • Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), to dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.
  • Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.
  • Dodaj do smaku i dekoracji olej z pestek dyni

Przepis zaczerpnięty ze strony agnieszkamaciag.pl

Dodaj komentarz

Strona używa cookies