Pachnące, rozgrzewające i dodające energii danie nie tylko na Halloween, czyli obowiązkowa zupa dyniowa! Dziś przedstawiamy łatwy przepis na zupę z dyni pieczonej, znaleziony na blogu Agnieszki Maciag.
SKŁADNIKI:
- 850g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
- 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki
- 4-6 ząbki czosnku obrane
- 1 litr wywaru z warzyw*
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- grzanki pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażone pestki dyni albo słonecznika
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
SPOSÓB WYKONANIA:
- Piekarnik nagrzej do 190C.
- W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.
- Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy i całość zmiksuj ręcznym blenderem.
- Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), to dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.
- Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.
- Dodaj do smaku i dekoracji olej z pestek dyni
Przepis zaczerpnięty ze strony agnieszkamaciag.pl