Zielona Bomba

Sałatka z sałaty lodowej, rukoli, ogórka z olejem rzepakowym.

Składniki:

  • Sałata lodowa – 2 szt.
  • Ogórek zielony duży
  • Rukola – 1 opakowanie
  • Zioła suszone lub świeże
  • Szczypiorek – 2 pęczki
  • Sos winegret ( ocet jabłkowy + miód) 125ml
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy z Wielkopolski
  • Kilka kropel oleju z czarnuszki
  • Musztarda kcyńska – 1 łyżka

Sposób wykonania:

Sałatę lodową pokroić w duże kawałki. Rukolę opłukać, osączyć, odciąć grube ogonki. Ogórek umyć, pokroić w półtalarki. Zioła umyć, osączyć i grubo pokroić. Szczypiorek drobno pokroić i zostawić ½ do dekoracji. Wszystkie produkty wymieszać i polać dresingiem z sosu winegret wymieszanego w słoju z olejem rzepakowym i przyprawami. Dekorować szczypiorkiem i ozdobnie wyciętym ogórkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *