Pizza z Cukinią i Ziemniakami

Przepis na pyszną domową pizzę z cukinią i ziemniakami.

Jeśli wiosenne słońce zacznie was nastrajać do zmian swoich nawyków żywieniowych na lepsze, nie zatracajcie się w surowych dietach wykluczających wszystkie ulubione smaki i potrawy. Jesteśmy zwolennikami ulepszania, zamiast zastępowania i taki właśnie jest dzisiejszy przepis.

Pizza składa się głównie z mąki wysokiego przemiału typu 00, czyli węglowodanów prostych. A co, jeśli w cieście zostaną zanurzone dostępne już teraz warzywa, bogate w błonnik, witaminy i minerały? Wyjdzie z tego coś bardzo pysznego!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg pora,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg cukinii,
  • 1 paprykę,
  • 1 marchewkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ser.

CIASTO:

WYKONANIE:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce i wsadź do miski z wodą, by pozbyć się skrobi i by nie ściemniały.
  2. Por, czosnek, cukinie i paprykę pokrój, marchew zetrzyj na tarce.
  3. Odsącz ziemniaki i połącz wszystkie warzywa. Przełóż równomiernie na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  4. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki do wykonania ciasta, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (niech będzie lejące, ale nie za bardzo!).
  5. Wylej równomiernie ciasta na warzywa wyłożone na blaszce i piecz w piekarniku w opcji górne i dolne grzanie ok 45 minut w temperaturze 180 stopni (10 minut przed końcem pieczenia możesz całość obsypać tartym serem).

Pizza świetnie smakuje bez dodatków, ale z ketchupem zyskuje oczywiscie na smaku!

Dodaj komentarz

Strona używa cookies