Jeśli wiosenne słońce zacznie was nastrajać do zmian swoich nawyków żywieniowych na lepsze, nie zatracajcie się w surowych dietach wykluczających wszystkie ulubione smaki i potrawy. Jesteśmy zwolennikami ulepszania, zamiast zastępowania i taki właśnie jest dzisiejszy przepis.
Pizza składa się głównie z mąki wysokiego przemiału typu 00, czyli węglowodanów prostych. A co, jeśli w cieście zostaną zanurzone dostępne już teraz warzywa, bogate w błonnik, witaminy i minerały? Wyjdzie z tego coś bardzo pysznego!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg pora,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 0,5 kg cukinii,
- 1 paprykę,
- 1 marchewkę,
- 2 ząbki czosnku,
- ser.
CIASTO:
- 4 jajka,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- czarnuszka,
- sól i pieprz oregano,
- 1 szklanka mąki,
- 1 i 1/2 szklanki mleka lub wody.
WYKONANIE:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce i wsadź do miski z wodą, by pozbyć się skrobi i by nie ściemniały.
- Por, czosnek, cukinie i paprykę pokrój, marchew zetrzyj na tarce.
- Odsącz ziemniaki i połącz wszystkie warzywa. Przełóż równomiernie na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
- Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki do wykonania ciasta, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (niech będzie lejące, ale nie za bardzo!).
- Wylej równomiernie ciasta na warzywa wyłożone na blaszce i piecz w piekarniku w opcji górne i dolne grzanie ok 45 minut w temperaturze 180 stopni (10 minut przed końcem pieczenia możesz całość obsypać tartym serem).
Pizza świetnie smakuje bez dodatków, ale z ketchupem zyskuje oczywiscie na smaku!