Tortilla to placek, który sprawdza się zarówno jako podstawa szybkich przekąsek, jak i w roli pożywnego posiłku. Można jeść ją na ciepło i na zimno, dzięki czemu nadaje się również na szybki lunch w pracy czy w szkole. Z czym warto jednak przygotować tortillę, aby była nie tylko smaczna, ale i zdrowa?
SPIS TREŚCI:
- Czym jest tortilla?
- Z czym podaje się tortillę?
- Przepisy na dania z tortillą
- Tortilla z jajkiem i awokado
- Tortilla z kurczakiem i pestkami dyni
- Ślimaczki z tortilli
- Wegańska tortilla w stylu azjatyckim
- Jak zrobić domową tortillę?
Czym jest tortilla?
Tortilla to placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, stanowiący podstawę kuchni meksykańskiej. Pierwsze tortille powstawały z namoczonych i ugotowanych ziaren kukurydzy, mielonych, przerabianych na ciasto i smażonych na rozgrzanych kamieniach. Obecnie w kuchni meksykańskiej rozróżnia się kilka rodzajów tortilli w tym:
- chilaquiles – smażone kawałki placka przypominające chipsy,
- tacos – ciepła tortilla z farszem,
- flautas – tortilla z kurczakiem, śmietaną i sałatą,
- quesadillas – tortilla z serem, pieczona lub smażona.
Z czym podaje się tortillę?
Tortillę najlepiej jeść na ciepło, ponieważ podgrzanie placka sprawia, że staje się miękki i elastyczny. Łatwiej jest więc zwinąć go w taki sposób, aby umieszczony w środku farsz pozostał na swoim miejscu. Pokrojone kawałki podpieczonej na patelni lub w piekarniku tortilli można podawać z dipami i salsami. Jeśli zaś chodzi o nadzienie do zawijanej tortilli, to najlepiej sprawdzają się tutaj różne rodzaje mięsa, warzyw oraz sera.
Jakie dodatki pasują do smaku pszennych lub kukurydzianych placków? W popularnych przepisach tortilla najczęściej serwowana jest z:
- kurczakiem,
- guacamole,
- serkiem kanapkowym,
- salsą z papryki,
- łososiem,
- jajkami,
- serem,
- pieczarkami,
- mięsem mielonym wieprzowym lub wołowym,
- chorizo,
- hummusem,
- szynką,
- krewetkami.
Przepisy na dania z tortillą
Tortilla cieszy się dużą popularnością, ponieważ stanowi gotową bazę do wielu potraw. Sprawdza się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i wegańskiej czy wegetariańskiej. Można tworzyć z niej roladki, wrapy, domowe chipsy, a także śniadaniowe omlety z dużą ilością warzyw. Chociaż w wielu przypadkach stanowi ona podstawę dania typu fast food, pozwala przygotować wiele zdrowych propozycji na pożywne śniadanie, obiad czy kolację.
Tortilla z jajkiem i awokado
Tortilla z jajkiem to szybkie i sycące śniadanie. Placek można wypełnić zarówno pastą jajeczną, jak i jajkiem sadzonym lub kremową jajecznicą. Doskonałą propozycją będzie również połączenie gotowanych jajek z awokado. Do wykonania tego przepisu potrzebne są:
- jajka (5 sztuk),
- awokado (2),
- pół ząbka czosnku,
- łyżka majonezu,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- posiekany szczypiorek,
- dwie łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie pasty należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. Następnie należy zetrzeć je na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. Kolejny krok to wydrążenie i pokrojenie miąższu awokado, które trzeba doprawić do smaku cytryną, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość połączy oliwa i dobrej jakości majonez, który można przygotować samodzielnie, najlepiej z ulubionego oleju zimnotłoczonego o delikatnym smaku. Gotową pastą wystarczy posmarować podgrzaną tortillę, a na koniec udekorować całość szczypiorkiem i zwinąć placek w rulonik.
Tortilla z kurczakiem i pestkami dyni
Na szybki obiad w domu lub w pracy sprawdzi się tortilla z podsmażonym kurczakiem i warzywami. Do dania można wykorzystać ulubiony sos, na przykład czosnkowy. Dobrze sprawdzi się także serek kanapkowy, zwłaszcza jeśli wrap ma pełnić rolę lunchu do pracy i będzie spożywany na zimno. Do wykonania przepisu, poza plackami, potrzebne będą:
- filet z piersi kurczaka,
- pomidor,
- kukurydza z puszki,
- sałata, np. lodowa,
- pestki dyni,
- przyprawy (np. gotowa mieszanka przypraw do kurczaka),
- oliwa z oliwek.
Pierś z kurczaka należy oczyścić, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie posypać przyprawą i podsmażyć na oliwie. Następnie gotowe placki tortilli warto przez chwilę podgrzać na suchej patelni, aby zyskały elastyczność. Tortillę wystarczy posmarować wybranym sosem, a następnie układać na niej kolejno: sałatę, pomidor pokrojony w plastry lub kostkę, kukurydzę, mięso, pestki dyni. Na koniec składniki można ponownie polać sosem lub – opcjonalnie – posypać startym żółtym serem. Tak nafaszerowane placki da się zwijać wedle uznania. Jeśli mają być spożywane na zimno, odpowiedni będzie rulon, który zostanie pokrojony na mniejsze części (można spiąć je wykałaczką). W przypadku chęci podgrzania lub zapieczenia placków najkorzystniej będzie złożyć je jak wrap lub burrito.
Ślimaczki z tortilli
Ślimaczki z placków tortilli posmarowanych serkiem kanapkowym to popularna imprezowa przekąska. Aby ją wykonać, potrzebne są:
- tortille,
- serek śmietankowy,
- plastry szynki,
- rukola lub sałata lodowa,
- nasiona słonecznika,
- wybrane warzywa, np. papryka, ogórek,
- pieprz i sól do smaku,
- plastry żółtego sera (opcjonalnie).
*Ilość składników należy dostosować do potrzebnej ilości gotowych roladek.
Przygotowanie przepisu najlepiej rozpocząć o uprażenia nasion słonecznika na suchej patelni. Następnie wystarczy posmarować placki serkiem śmietankowym i ułożyć na nim kolejno pestki, sałatę, szynkę i warzywa pokrojone w słupki, a na koniec przyprawić całość solą i pieprzem. Gotową tortillę należy ciasno zwinąć w rulon i pokroić na paski. Odpowiednie przygotowanie warzyw pozwoli zachować pożądany kształt „ślimaczków”. Jeśli placki rozwijają się, wystarczy użyć wykałaczek do zabezpieczenia końcówek tortilli.
Wegańska tortilla w stylu azjatyckim
Jak zostało wspomniane, placki tortilli świetnie sprawdzają się też w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ciekawą propozycją na obiad lub kolację może okazać się zatem tortilla z tofu w stylu azjatyckim. Do przygotowania posiłku potrzebne będą:
- placki tortilli (5),
- papryka,
- kostka tofu,
- pół świeżego mango,
- ogórek świeży,
- garść szpinaku,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- orzeszki ziemne lub sezam,
- ząbek czosnku,
- wybrany ostry sos,
- łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie dania warto rozpocząć od sosu orzechowego, na który składa się masło orzechowe, sok z cytryny, czosnek i sos sojowy. Składniki wystarczy zmiksować w blenderze. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, można rozcieńczyć go przegotowaną wodą. Warzywa, owoce i tofu należy pokroić w podłużne paski, a szpinak umyć i osuszyć. To wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy, dlatego na tym etapie można rozpocząć składanie placków. Tortillę wystarczy posmarować sosem orzechowym, a następnie ułożyć na nim szpinak, pokrojone warzywa i owoce oraz tofu. Na koniec wszystko należy polać ostrym sosem i posypać prażonymi nasionami lub orzechami. Placek można złożyć na pół, a następnie zwinąć w rulon.
Jak zrobić domową tortillę?
Tortillę da się kupić dzisiaj w każdym sklepie, ale można również w prosty sposób przygotować ją samodzielnie. Podstawowe składniki na pszenny placek to:
- 200 ml ciepłej wody,
- 2 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy,
- łyżeczka soli i pieprzu.
Składniki na ciasto wystarczy wymieszać mikserem lub wyrobić ręcznie. Następnie powinno ono odpocząć – około 30 minut. Po tym czasie można je poporcjować i rozwałkować, a na koniec smażyć bardzo krótko (30 sekund z każdej strony) na suchej patelni lub na niewielkiej ilości oliwy.