Przepis na Żurek na Zakwasie

Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie z kiełbasą i jajkiem.

Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie. Dowiedz się jak ugotować tradycyjny żurek w klasycznym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem z dodatkiem oleju słonecznikowego BIO.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka Bio Oleju Czosnkowego
  • 1 łyżeczka majeranku

Prosty przepis na żurek na zakwasie

Sposób przygotowania:
Do dużego słoja wsypać mąkę żytnią, zalać ją letnią przegotowana wodą, dodać rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, wszystkie składniki wymieszać, a słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Co 24 godziny zakwas zamieszać czystą łyżką, aż po 3-4 dniach uzyskamy przyjemnie kwaśny płyn w szaro-beżowym kolorze.

W garnku zagotować białą kiełbasę, a następnie wyjąć ją na deskę i pokroić w talarki.

Do wywaru dodać zakwas, kiełbasę i majeranek, zupę zagotować i odstawić. Na koniec wlać łyżkę bio oleju czosnkowego, który nada żurkowi przyjemnego aromatu.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół, ułożyć na talerzach i zalać żukiem.

Zupę można podawać ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

8.6019.00

Ketchupy, musztardy, majonezy

Żurek Naturalny

12.50

Ketchupy, musztardy, majonezy

Zakwas na Żur

7.00

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona używa cookies