Przepis na Żurek na Zakwasie

Prosty przepis na żurek na zakwasie

Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie. Dowiedz się jak ugotować tradycyjny żurek w klasycznym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem z dodatkiem oleju słonecznikowego BIO.

Składniki:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
3 szklanki przegotowanej letniej wody
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1 kg białej kiełbasy
4 jajka
1 łyżka Bio Oleju Czosnkowego
1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:
Do dużego słoja wsypać mąkę żytnią, zalać ją letnią przegotowana wodą, dodać rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, wszystkie składniki wymieszać, a słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Co 24 godziny zakwas zamieszać czystą łyżką, aż po 3-4 dniach uzyskamy przyjemnie kwaśny płyn w szaro-beżowym kolorze.

W garnku zagotować białą kiełbasę, a następnie wyjąć ją na deskę i pokroić w talarki. Do wywaru dodać zakwas, kiełbasę i majeranek, zupę zagotować i odstawić. Na koniec wlać łyżkę bio oleju czosnkowego, który nada żurkowi przyjemnego aromatu.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół, ułożyć na talerzach i zalać żukiem. Zupę można podawać ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasze oleje są już dostępne w sklepie Amazon!

Sprawdź!
Darmowa dostawa od 85 zł!