Śledź korzenny na oleju rzepakowym

Przepis dla wszystkich miłośników korzennych wyrazistych smaków: śledź korzenny na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno!

Tym razem prezentujemy przepis dla miłośników korzennych wyrazistych smaków: śledź korzenny na oleju rzepakowym! Śledzie korzenne to po prostu kawałki filetów śledziowych zamarynowanych w oleju z mieszanką aromatycznych przypraw.

SKŁADNIKI

  • 200 g filetów śledziowych typu matjas
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml octu winnego
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 korzeń cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu i całych goździków
  • olej rzepakowy

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Filety śledziowe namaczamy przez 6 godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części.
  2. Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną odstawić do lodówki na 2 dni.
  3. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia na Wesoło.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies