Tym razem prezentujemy przepis dla miłośników korzennych wyrazistych smaków: śledź korzenny na oleju rzepakowym! Śledzie korzenne to po prostu kawałki filetów śledziowych zamarynowanych w oleju z mieszanką aromatycznych przypraw.
SKŁADNIKI
- 200 g filetów śledziowych typu matjas
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml octu winnego
- 200 ml soku jabłkowego
- 3 ziarna kardamonu
- 1 korzeń cynamonu
- kilka gwiazdek anyżu i całych goździków
- olej rzepakowy
SPOSÓB WYKONANIA:
- Filety śledziowe namaczamy przez 6 godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części.
- Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną odstawić do lodówki na 2 dni.
- Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia na Wesoło.