Przepisy na nowoczesne potrawy wigilijne

Widok z góry na stojący na stole talerz z roladą szpinakową z łososiem.

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnych potraw wigilijnych na stole. Niekiedy warto jednak przełamać tradycję – zwłaszcza, że polskie potrawy wigilijne bywają ciężkostrawne i coraz rzadziej wpisują się w standardy diety stosowanej przez domowników czy gości. Serwując na swoim stole odświeżone wersje klasycznych potraw, można pozytywnie zaskoczyć rodzinę, a także zadbać o jej lepsze samopoczucie. Jakie przepisy warto wypróbować?

Rolada szpinakowa z łososiem

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć ryby. Ponieważ nie każdy lubi smak karpia czy śledzia, można zdecydować się na gatunek mniej tradycyjny, a bardziej popularny – na wędzonego łososia. Podany w zielonej, szpinakowej roladzie może posmakować także najmłodszym. Do przygotowania potrawy potrzebne będą:

  • 300 g szpinaku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek – do posmarowania blachy
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Rolada będzie serwowana na zimno, dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed wigilią. Ciasto na roladę składa się ze zblendowanego szpinaku, żółtek czosnku (3 ząbki), mąki, proszku do pieczenia i przypraw (pieprz oraz sól). Do zielonej masy należy dodać również osobno ubite białka jaj ze szczyptą soli. Ciasto trzeba przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną oliwą. Piec w 180 stopniach 10 do 15 minut. Na koniec wyłączyć i uchylić piekarnik na 5 minut. Po tym czasie ciasto należy zwinąć w rulon z pomocą kuchennej ściereczki.

Nadzienie rolady to zblendowany twaróg z dodatkiem pieprzu i soli. Wystarczy przełożyć nim ostygnięte ciasto i ułożyć na twarogu kawałki łososia. Po ponownym zwinięciu rolady całość umieszcza się w lodówce na co najmniej 1 godzinę przed krojeniem na grubsze plastry.

Tort z tuńczykiem

Bardzo efektownym daniem na wigilijnym stole może być także tort z tuńczykiem. Potrawa ta występuje w wielu prostszych i bardziej nowoczesnych odmianach, natomiast najbardziej wyrazista w smaku jest w wersji z dodatkiem pesto bazyliowego, które można łatwo przygotować samodzielnie. Do tego dania potrzebne będą:

  • 120 g kaszy kuskus
  • tuńczyk w sosie własnym w kawałkach – 1 puszka
  • 1 marchew
  • 50 g brokułu
  • 50 g kalafiora
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • garść rukoli
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g sera żółtego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: tymianek świeży, pieprz zielony, sól.

Na początek należy przygotować pesto, czyli pestki słonecznika zblendować z rukolą, olejem, bazylią, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i serem. Następnie warzywa należy ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wywar z gotowania warzyw będzie potrzebny do przygotowania kaszy kuskus (kaszę zalać wywarem i odstawić na 5 minut). Każde z warzyw osobno trzeba rozgnieść widelcem, ponieważ marchew, brokuł i kalafior wymieszane z 1/3 kaszy kuskus tworzą osobne warstwy tortu. Układanie potrawy wygląda następująco: kuskus z brokułami, kuskus z marchwią, tuńczyk odcedzony z zalewy, kuskus z kalafiorem, pesto. Taka sałatka jest nie tylko wyrazista i smaczna, ale też bardzo zdrowa, dlatego każda osoba przy stole może zajadać się nią bez wyrzutów sumienia.

Tofu po grecku

Na świąteczny stół warto przygotować nie tylko dania wegetariańskie, ale i wegańskie. Coraz więcej osób rezygnuje bowiem nie tylko z jedzenia mięsa, ale również z ryb i produktów odzwierzęcych. Jedną z ciekawszych propozycji dla wegan na wigilię jest natomiast tofu-ryba po grecku. Do jej przyrządzenia potrzebne są:

  • 3 cebule
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, cukier trzcinowy, sos sojowy, sól,
  • 400 g wędzonego tofu.

Na początek należy przygotować warzywa: pokroić cebulę i por w kostkę, czosnek posiekać, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wszystkie warzywa trzeba podsmażyć na patelni i przełożyć do garnka. Następnie na patelnię należy wlać przecier, który zbierze z naczynia smak i aromat przesmażonych warzyw. W dalszej kolejności przecier wystarczy wymieszać z warzywami, zalać bulionem i doprawić. Całość powinna gotować się na średnim ogniu przez około 30 minut. W tym czasie tofu należy pokroić w plastry, przesmażyć na oliwie lub oleju na złoty kolor i przekładać warstwami z przestudzonymi warzywami. Danie powinno odpoczywać w lodówce przynajmniej 3 godziny przed podaniem

Keto ciasto migdałowe

Dużą popularnością cieszy się dzisiaj także dieta ketogeniczna. Jednak nawet jeśli przy świątecznym stole zasiądą osoby, które ograniczają spożycie węglowodanów, nadal można poczęstować je ciastem, które zostało sporządzone w głównej mierze na bazie tłuszczu. Do prostego keto-ciasta migdałowego potrzebne są:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 g masła
  • 50 g oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta rozpoczyna się od rozpuszczenia masła i oleju, a następnie odstawienia tłuszczów do ostygnięcia. W kolejnym kroku należy ubić jajka, połączyć z olejem i masłem oraz osobno wymieszać ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Po połączeniu suchych składników z mokrymi ciasto trzeba wyrabiać do momentu, aż stanie się gładkie. Następnie wystarczy przelać je do tortownicy i piec w 180 stopniach około 40 do 60 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu dla dekoracji można posypać ciasto orzechami, np. posiekanymi migdałami lub zmielonym na puder erytrytolem.

Zdrowy majonez do jajek i sałatek

Jeśli nowoczesne potrawy na wigilijnym stole wydają się czymś, czego nie zaakceptują wszyscy członkowie rodziny, warto podejść do tematu przygotowania wigilijnych dań z nieco innej strony, zmieniając składniki klasycznych potraw na ich zdrowsze warianty. Ponieważ jednym z niezbędnych produktów w każdej kuchni w tym okresie jest majonez, wystarczy przygotować go samodzielnie z dobrej jakości składników. Przepis na domowy majonez nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać, a jego smak można swobodnie modyfikować za pomocą ziół i przypraw. Podstawowa receptura to następujące proporcje:

  • 1 szklanka oleju zimnotłoczonego – ulubionego, najlepiej o delikatnym smaku
  • 1 jajko sparzone wrzątkiem
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu, ewentualnie cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka musztardy

Przed rozpoczęciem pracy wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do wysokiego naczynia – np. słoika – trzeba włożyć kolejno rozbite jajko, olej, sok z cytryny, przyprawy i musztardę. Następnie blender ze stopą blendującą należy umieścić na dnie naczynia i włączyć na maksymalną moc. Urządzenie wystarczy trzymać w miejscu do momentu, kiedy oleista masa nie zetnie się na dnie – będzie wyglądała jak majonez. Od tej chwili trzeba powoli i ostrożnie.

Dodaj komentarz

Strona używa cookies