Rodzaje herbat i ich właściwości

Liście różnych rodzajów herbat rozsypane na drewnianych łyżkach kuchennych.

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów. Można pić ją na zimno i na gorąco. Jest odpowiednia zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci. Poza różnorodnymi smakami i aromatami oferuje również wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Wyróżnia się kilka głównych rodzajów herbat: klasyczne liściaste, owocowe, ziołowe i ziołowo-owocowe. Istnieje też wiele innych mieszanek czy herbat klasycznych wzbogacanych o dodatek owoców lub przypraw. Po które herbaty warto sięgać?

SPIS TREŚCI:

  1. Herbaty klasyczne
  2. Herbaty owocowe
  3. Herbaty ziołowe

 

Herbaty klasyczne

Pod określeniem herbaty klasyczne kryją się wszystkie herbaty z liści i pąków tej samej rośliny – Camelia Sinensis (kamelia chińska) – czyli z krzewu herbacianego. Poszczególne rodzaje herbat tradycyjnych mogą różnić się natomiast terminem zebrania czy sposobem obróbki liści. Niektóre liście krzewu herbacianego przechodzą proces fermentacji, inne od razu są suszone. Ma to duży wpływ nie tylko na kolor, smak czy aromat przygotowanego później naparu, ale również na zawartość substancji aktywnych. Czym charakteryzują się popularne typy herbaty klasycznej?

Stojące na stole filiżanki z różnymi rodzajami herbat.

  • Herbata czarna

    Liście na herbatę czarną przechodzą cały proces fermentacji, dlatego napar z takiego suszu ma mocny smak. Herbata czarna jest bardzo popularna na całym świecie. Często bywa aromatyzowana lub wzbogacana o dodatki, takie jak suszone owoce czy płatki kwiatów. Napar z tej herbaty zawiera dużą ilość kofeiny, dlatego ostrożnie powinny spożywać go osoby starsze oraz chorzy na nadciśnienie tętnicze. Czarna herbata ma jednak wiele prozdrowotnych właściwości:

    • wspomaga pracę układu pokarmowego,
    • pobudza krążenie krwi,
    • wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn,
    • obniża cholesterol,
    • ułatwia trawienie,
    • działa pobudzająco.
  • Herbata biała

    Biała herbata nie podlega fermentacji, dlatego jest bardzo delikatna w smaku i wyróżnia się subtelnym aromatem. Produkuje się ją z młodych liści i pączków, z widocznym białym meszkiem – stąd nazwa. Herbata biała odznacza się też wyższą ceną, ponieważ nie uprawia się jej w zbyt wielu miejscach na świecie, a proces jej obróbki wymaga zachowania dużej staranności. Właściwości herbaty białej to:

    • poprawa koncentracji,
    • regulacja ciśnienia krwi,
    • właściwości antynowotworowe,
    • działanie antyoksydacyjne,
    • działanie uspokajające.
  • Herbata czerwona

    Herbata czerwona, a właściwie herbata Pu-erh to herbata z liści poddawanych procesowi dodatkowej fermentacji i leżakowania. Ma specyficzny, wyrazisty smak i aromat. Pochodzi z Chin, gdzie nazywana jest nawet herbatą smoczą, co dobrze oddaje jej charakter. Chociaż wielu osobom nie odpowiada jej smak, warto pamiętać o korzystnych właściwościach herbaty Pu-erh, czyli o działaniu:

    • wspomagającym odchudzanie,
    • wspomagającym pracę układu pokarmowego,
    • pobudzającym,
    • oczyszczającym (z toksyn),
    • obniżającym cholesterol.
  • Herbata zielona

    Za najzdrowszą herbatę na świecie uchodzi herbata zielona. Taki napar powstaje z liści, które są suszone od razu – bez poddawania ich procesowi fermentacji. Dzięki takiemu procesowi produkcji herbata zielona ma subtelny smak i świeży aromat, a dodatkowo jest pełna substancji aktywnych. Zielona herbata wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się komórek i działają przeciwnowotworowo. Herbata zielona:

    • działa kojąco na nerwy,
    • wspomaga odchudzanie,
    • poprawia metabolizm,
    • wzmacnia odporność,
    • działa pobudzająco,
    • koi nerwy,
    • hamuje procesy starzenia się, zwłaszcza w odniesieniu do układu nerwowego,
    • działa antynowotworowo,
    • ma właściwości przeciwpróchnicze,
    • oczyszcza organizm z toksyn,
    • działa moczopędnie.

    Na szczególne uznanie zasługuje także japońska odmiana zielonej herbaty, czyli matcha. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która reguluje poziom dopaminy i serotoniny, usprawnia metabolizm, a także pobudza i wzmacnia odporność.

  • Herbata rooibos

    W kategorii herbat klasycznych wymienia się także herbatę rooibos, choć nie jest to tak naprawdę herbata liściasta. Rooibos to czerwonokrzew, z którego liści również robi się podobny do herbacianego napar. Herbatka tego typu ma przyjemny smak i owocowy aromat. Napar jest godny uwagi nie tylko ze względu na swoje cechy organoleptyczne, ale również z uwagi na właściwości. Rooibos:

    • koi nerwy,
    • obniża ciśnienie krwi,
    • wspomaga pracę układu pokarmowego
    • działa antynowotworowo.

 

Niektóre liście krzewu herbacianego przechodzą proces fermentacji, inne od razu są suszone. Ma to duży wpływ nie tylko na kolor, smak czy aromat przygotowanego później naparu, ale również na zawartość substancji aktywnych.

 

Herbaty owocowe

Herbaty klasyczne powstają z liści krzewu herbacianego. Ponieważ pochodzą od tej samej rośliny, mają bardzo podobne właściwości. Ich skład chemiczny, smak, aromat i kolor mogą nieco się od siebie różnić, ale każda tego typu herbata zawiera kofeinę (teinę) o pobudzającym działaniu oraz przeciwutleniacze, które działają antyoksydacyjnie. Inaczej jest w przypadku herbat owocowych. Nie chodzi tutaj o herbaty liściaste z dodatkiem owoców, które mają poprawiać smak liściastego naparu czy dodawać mu aromatu, ale o herbaty na bazie suszonych owoców z takimi dodatkami jak przyprawy czy płatki kwiatów.

Stojące na drewnianym stole filiżanki z herbatą owocową oraz miseczki z owocami.

Herbatki owocowe nie zawierają kofeiny, zatem nie działają pobudzająco. Dzięki temu nadają się również dla kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych czy chorych na nadciśnienie. Można też pić je tuż przed snem. Wiele herbat owocowych wypijanych na gorąco działa rozgrzewająco, natomiast na zimno orzeźwiająco. Herbatki na bazie owoców – jak herbaty liściaste – mają właściwości prozdrowotne, zależne od ich składu. Mogą działać napotnie, wspierać pracę układu pokarmowego, regulować poziom cholesterolu we krwi czy też poprawiać odporność. Która herbata owocowa jest najzdrowsza?

  • Herbata truskawkowa

    Herbata z owoców i liści truskawek ma bardzo przyjemny smak i aromat, a także doskonałe właściwości prozdrowotne, które można docenić przede wszystkim w okresie częstych przeziębień. Napar truskawkowy wspiera leczenie infekcji. Działa przeciwgorączkowo. Jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak fosfor, żelazo, magnez czy wapń. Herbata chroni przed anemią, działa antybakteryjnie, reguluje pracę wątroby. Ma też właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm.

  • Herbata malinowa

    Herbatka malinowa zawiera wiele witamin, minerałów i kwasów organicznych. Jej właściwości również warto wypróbować w okresie jesienno-zimowym. Regularne sięganie po herbatę z malin pozwala uniknąć infekcji lub szybciej zwalczyć chorobę. Napar działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i napotnie. Skutecznie rozgrzewa. Jest też bogaty w przeciwutleniacze.

  • Herbata z aronii

    Aronia występuje często jako dodatkowy składnik herbaty owocowej, na przykład obok truskawek czy jabłek. Jest owocem bogatym w witaminy, rutynę, wapń czy żelazo. Dzięki takiej zawartości substancji chemicznych wspiera pracę układu krwionośnego, reguluje ciśnienie krwi, a także wspomaga przemianę materii i wzmacnia odporność.

  • Herbata żurawinowa

    Żurawina bywa składnikiem herbatek funkcyjnych. Jej najlepiej znanym działaniem jest wspomaganie pracy układu moczowego. Herbatka żurawinowa działa antybakteryjnie. Pozwala uniknąć nawrotów infekcji pęcherza moczowego. Jest też pomocna przy chorobach nerek, w tym przy kamicy nerkowej.

  • Herbata z dzikiej róży

    Herbata z róży zawiera liczne przeciwutleniacze, witaminy i flawonoidy. Jej właściwości to między innymi przyspieszanie procesu spalania tkanki tłuszczowej, poprawa odporności, łagodzenie bólu wywołanego chorobą zwyrodnieniową stawów, a także zmniejszanie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

  • Herbata z hibiskusa

    Hibiskus, podobnie jak róża czy aronia, stanowi popularny składnik herbaty owocowej. Jest bogaty w witaminę C, minerały i przeciwutleniacze. Napar z hibiskusa obniża poziom złego cholesterolu, pomaga kontrolować masę ciała, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także wspiera organizm w walce z chorobą, skracając czas infekcji.

  • Herbata z rabarbarem

    Herbata z rabarbarem to susz idealny na orzeźwiający kompot. Rabarbar najczęściej występuje w herbacie obok jabłka, z którym świetnie się komponuje. Sam owoc zawiera wiele witamin i minerałów, a także polifenole i duże ilości błonnika pokarmowego. Po zaparzeniu uwalniają się z niego substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Rabarbar zawiera związki stymulujące działanie estrogenowe, dzięki czemu łagodzi przebieg menopauzy. Picie herbaty rabarbarowej pozwala zadbać również o sprawną pracę układu pokarmowego.

 

Herbatki owocowe nie zawierają kofeiny, zatem nie działają pobudzająco. Dzięki temu nadają się również dla kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych czy chorych na nadciśnienie.

 

Herbaty ziołowe

Ostatni typ herbat to herbatki ziołowe, czyli napary z ziół takich jak pokrzywa, skrzyp, czystek czy kwiat lipy. Takie napoje, choć nie pobudzają równie silnie, co herbaty klasyczne, nie zawsze mogą być spożywane niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Każda herbatka ziołowa ma silne działanie lecznicze, ale też każdy napar ziołowy działa inaczej, dlatego kluczowe jest dobranie herbatki odpowiednio do problemów zdrowotnych czy oczekiwań. Dużym ułatwieniem są w tym przypadku herbatki funkcyjne, czyli mieszanki ziół „na dobry sen”, „na układ moczowy” czy „na cholesterol”. Co warto wiedzieć o najpopularniejszych ziołowych herbatach?

Naczynia z herbatą ziołową stojące obok miski z różnymi ziołami.

  • Herbatka ze skrzypu polnego

    Skrzyp polny polecany jest przede wszystkim osobom, które dbają o zdrowie i ładny wygląd skóry, włosów i paznokci. Roślina jest bogata w wartościowe witaminy i minerały. Herbatka ze skrzypu redukuje stres oksydacyjny, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się złogów tłuszczowych, a także działa lekko moczopędnie.

  • Herbata z pokrzywy

    Herbata z pokrzywy zawiera wiele cennych składników mineralnych, a także witaminy i związki czynne biologicznie, jak garbniki, kwasy organiczne czy flawonoidy. Pokrzywa jest pomocna przy kamicy nerkowej i częstych infekcjach pęcherza moczowego. Oczyszcza organizm, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i redukuje obrzęki.

  • Czystek

    Napar z czystka zawiera wiele polifenoli, neutralizujących wolne rodniki. Dzięki nim hamuje rozwój stanów zapalnych, a także spowalnia proces starzenia się komórek. Czystek wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Takie działanie sprawia, że poprawia wygląd skóry i zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Herbata z czystka wspiera także pracę układu krwionośnego. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, eliminuje zatory i zakrzepy, blokuje utlenianie się złego cholesterolu.

  • Herbata z kwiatów lipy

    Kwiat lipy znany jest ze swojego działania napotnego. Herbatę z lipy poleca się pić w okresach częstych przeziębień. Napar pomaga przy grypie, zapaleniu krtani, zapaleniu gardła czy zapaleniu oskrzeli. Kwiat lipy jest bogaty w antyoksydanty, flawonoidy, śluzy, garbniki, minerały i witaminy. Działa uspokajająco, moczopędnie, przeciwskurczowo. Wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.

  • Liście Moringa

    Liście Moringa to bardziej egzotyczna wersja ziołowej herbaty. Moringa jest drzewem tropikalnym, które zawiera w swoich liściach między innymi witaminy, minerały, błonnik pokarmowy oraz substancje bioaktywne, takie jak flawonoidy i alkaloidy. Herbatka z liści Moringa stymuluje pracę mózgu, obniża poziom cukru we krwi, poprawia pamięć i koncentrację. Jest korzystna dla osób na diecie odchudzającej. Warto podkreślić jednak, że nie nadaje się dla ciężarnych.

 

Każda herbatka ziołowa ma silne działanie lecznicze, ale też każdy napar ziołowy działa inaczej, dlatego kluczowe jest dobranie herbatki odpowiednio do problemów zdrowotnych czy oczekiwań.

Herbata klasyczna, owocowa czy ziołowa to dobry sposób na nawodnienie organizmu i dostarczenie mu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dobrana odpowiednio do potrzeb i spożywana regularnie, pozwala w naturalny sposób poprawić funkcjonowanie wielu układów, a dodatkowo doskonale smakuje!

 

Dodaj komentarz

Strona używa cookies