Octy i sosy

Przygotowywanie sałatek i surówek, doprawianie potraw, tworzenie marynat, a także serwowanie rozmaitych dań byłoby o wiele trudniejsze, gdyby nie octy i gotowe sosy o charakterystycznym smaku.

Ocet nadaje potrawom kwaśny, wyrazisty wymiar smakowy, doskonale równoważąc słodycz i dodając potrawom charakteru. Natomiast sosy, takie jak sos cumberland, najczęściej dodają daniom ostrości lub słodkości za sprawą owoców, warzyw i starannie dobranych przypraw. Warto sięgać po nie jednak nie tylko dla smaku, ale też dla zdrowia. Niewielka ilość takiego dodatku może bowiem wzbogacić codzienną dietę w niezwykle cenne witaminy, minerały, a nawet probiotyki.


Czym jest ocet owocowy?

Ocet owocowy można przygotować z różnego rodzaju owoców - jabłek, malin, winogron czy gruszek. Jego smak zawsze będzie nieco cierpki, choć nadal przypominający owoce, z których powstał. Ocet nadaje potrawom niepowtarzalny smak i świetnie sprawdza się przy marynowaniu potraw. Warto wiedzieć, że octy owocowe powstają z produktów nienawożonych nawozami sztucznymi - jedynie naturalne, wolne od sztucznych środków ochrony roślin owoce nadają się do przygotowania octu. Proces ten trwa natomiast nawet do kilku miesięcy. Dzięki powolnej produkcji gotowy ocet ma wyrazisty smak, jest silnie kwaśny, a także pełen wartości odżywczych. Korzystny dla zdrowia ocet to produkt niepasteryzowany i niefiltrowany, naturalnie fermentowany. Zawiera wtedy niewielką ilość cukru i węglowodanów, za to bogactwo minerałów i innych składników wspierających pracę organizmu.

Na co pomaga ocet owocowy?

Ocet jabłkowy, ocet balsamiczny (z winogron) i inne octy owocowe poleca się jako naturalne suplementy diety. Ich bogaty skład - z kwasami organicznymi, witaminami, minerałami, polifenolami i probiotykami - odpowiada za właściwości prozdrowotne octów, takie jak:
  • pomoc w utracie wagi poprzez zmniejszenie apetytu i zwiększenie uczucia sytości,
  • obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • obniżenie cholesterolu,
  • działanie przeciwdrobnoustrojowe,
  • wzmacnianie odporności.
Octy owocowe wspomagają trawienie, ponieważ stymulują produkcję żółci, która ułatwia trawienie tłuszczów. Dzięki minerałom, witaminom i probiotykom wspierają odporność organizmu, a także działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Są polecane nie tylko jako składnik diety, ale również jako naturalny kosmetyk. Sprawdzają się jako tonik do skóry twarzy czy nabłyszczająca płukanka do włosów.

Jak wykorzystać ocet owocowy w kuchni?

Ocet owocowy można włączyć do swojej diety na różne sposoby. Picie samego roztworu octu z wodą jest w pełni bezpieczne dla zdrowia, a nawet sprzyja przyswajalności zawartych w nim składników. W większości przypadków zalecane proporcje takiej mieszanki to jedna łyżka octu na jedną szklankę przegotowanej wody. Mieszankę można pić w ten sposób zarówno na czczo, jak i po posiłku. Roztwór octu jabłkowego i wody sprawdza się zwłaszcza po posiłkach obfitych, a także u osób, które walczą z ochotą na słodycze czy przekąski typu fast food. Poza tym, ocet można stosować w kuchni w roli przyprawy. Najczęściej trafia on do różnorodnych marynat, którymi można przyprawiać nie tylko mięso, ale też warzywa czy jajka. Ocet bywa również dodatkiem do sałatki czy surówki, występując najczęściej w roli składnika sosu sałatkowego. Produkt sprawdzi się też jako:
  • dodatek zmiękczający do mięs, owoców morza i warzyw,
  • naturalny środek spulchniający do wypieków (w towarzystwie sody oczyszczonej),
  • składnik domowych serów (na bazie mleka).

Czy warto sięgać po gotowe sosy?

Gotowe sosy, pasty czy kremy mogą stanowić doskonały dodatek do różnych dań - słodkich i wytrawnych, zależnie od swojego smaku. Jeśli ich skład jest krótki i opiera się na wysokiej jakości produktach, w umiarkowanej ilości sosy nie powinny szkodzić zdrowiu. Wręcz przeciwnie, często mogą wzbogacać dietę o cenne składniki odżywcze. Doskonałym przykładem może być tutaj między innymi krem balsamiczny, czyli rodzaj sosu na bazie zagęszczonego moszczu winogronowego. Jest to dodatek o słodko-kwaśnym smaku, który świetnie pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i do deserów. Ma też właściwości prozdrowotne - wspiera pracę układu krążenia, stymuluje procesy trawienne i działa antyoksydacyjnie. Równie korzystnym dla zdrowia organizmu sosem gotowym jest też bazujący na owocach żurawiny błotnej sos cumberland. Produkt łączy w sobie wiele smaków, nie tylko kwaśno-słodkich owoców. Doskonale pasuje do wszelkiego typu dań mięsnych i serów. Dietę wzbogaca natomiast o liczne minerały i witaminy, a także antocyjany, które chronią układ krążenia i wspierają zdrowie serca.

Jak wybierać gotowe sosy?

Wybór sosów gotowych jest naprawdę duży, dlatego warto wiedzieć, które z nich są godne uwagi i mogą zostać bez obaw wprowadzone do codziennej diety. Omijać należy przede wszystkim produkty zawierające bardzo dużą ilość cukru, a także sosy bazujące na niskiej jakości majonezie. Pierwsze są przede wszystkim źródłem pustych kalorii, a drugie zawierają dużą ilość niższej jakości tłuszczu, który nie służy zdrowiu tak, jak oleje tłoczone na zimno, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. Dobry sos gotowy powinien bazować na naturalnych składnikach, które wzbogacają dietę o konkretne wartości odżywcze. Zamiast sosu majonezowo-ketchupowego, korzystniej jest więc sięgnąć po ketchup bez cukru, a zamiast gotowej słodkiej polewy do lodów wybrać krem balsamiczny, który nada deserom zupełnie inny wymiar smakowy.

Do czego sprawdzą się gotowe sosy?

W zależności od kompozycji smakowej gotowy sos może sprawdzić się jako dodatek do dań wytrawnych i/lub deserów. Najczęściej gęste sosy ze słoiczków dodaje się do kanapek, serów, wędlin czy pasztetów. Można również użyć ich jako składnika marynaty, sosu sałatkowego czy pasty kanapkowej. Płynne sosy o słodkim bukiecie lub gęste sosy na bazie owoców stanowią natomiast idealny dodatek do deserów i słodkich przekąsek lub śniadań, na przykład do gofrów, naleśników czy owsianki.