Octy i sosy
Przygotowywanie sałatek i surówek, doprawianie potraw, tworzenie marynat, a także serwowanie rozmaitych dań byłoby o wiele trudniejsze, gdyby nie octy i gotowe sosy o charakterystycznym smaku.
Ocet nadaje potrawom kwaśny, wyrazisty wymiar smakowy, doskonale równoważąc słodycz i dodając potrawom charakteru. Natomiast sosy, takie jak sos cumberland, najczęściej dodają daniom ostrości lub słodkości za sprawą owoców, warzyw i starannie dobranych przypraw. Warto sięgać po nie jednak nie tylko dla smaku, ale też dla zdrowia. Niewielka ilość takiego dodatku może bowiem wzbogacić codzienną dietę w niezwykle cenne witaminy, minerały, a nawet probiotyki.
Czym jest ocet owocowy?
Ocet owocowy można przygotować z różnego rodzaju owoców - jabłek, malin, winogron czy gruszek. Jego smak zawsze będzie nieco cierpki, choć nadal przypominający owoce, z których powstał. Ocet nadaje potrawom niepowtarzalny smak i świetnie sprawdza się przy marynowaniu potraw. Warto wiedzieć, że octy owocowe powstają z produktów nienawożonych nawozami sztucznymi - jedynie naturalne, wolne od sztucznych środków ochrony roślin owoce nadają się do przygotowania octu. Proces ten trwa natomiast nawet do kilku miesięcy. Dzięki powolnej produkcji gotowy ocet ma wyrazisty smak, jest silnie kwaśny, a także pełen wartości odżywczych. Korzystny dla zdrowia ocet to produkt niepasteryzowany i niefiltrowany, naturalnie fermentowany. Zawiera wtedy niewielką ilość cukru i węglowodanów, za to bogactwo minerałów i innych składników wspierających pracę organizmu.Na co pomaga ocet owocowy?
Ocet jabłkowy, ocet balsamiczny (z winogron) i inne octy owocowe poleca się jako naturalne suplementy diety. Ich bogaty skład - z kwasami organicznymi, witaminami, minerałami, polifenolami i probiotykami - odpowiada za właściwości prozdrowotne octów, takie jak:- pomoc w utracie wagi poprzez zmniejszenie apetytu i zwiększenie uczucia sytości,
- obniżenie poziomu cukru we krwi,
- obniżenie cholesterolu,
- działanie przeciwdrobnoustrojowe,
- wzmacnianie odporności.
Jak wykorzystać ocet owocowy w kuchni?
Ocet owocowy można włączyć do swojej diety na różne sposoby. Picie samego roztworu octu z wodą jest w pełni bezpieczne dla zdrowia, a nawet sprzyja przyswajalności zawartych w nim składników. W większości przypadków zalecane proporcje takiej mieszanki to jedna łyżka octu na jedną szklankę przegotowanej wody. Mieszankę można pić w ten sposób zarówno na czczo, jak i po posiłku. Roztwór octu jabłkowego i wody sprawdza się zwłaszcza po posiłkach obfitych, a także u osób, które walczą z ochotą na słodycze czy przekąski typu fast food. Poza tym, ocet można stosować w kuchni w roli przyprawy. Najczęściej trafia on do różnorodnych marynat, którymi można przyprawiać nie tylko mięso, ale też warzywa czy jajka. Ocet bywa również dodatkiem do sałatki czy surówki, występując najczęściej w roli składnika sosu sałatkowego. Produkt sprawdzi się też jako:- dodatek zmiękczający do mięs, owoców morza i warzyw,
- naturalny środek spulchniający do wypieków (w towarzystwie sody oczyszczonej),
- składnik domowych serów (na bazie mleka).
