Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie. Dowiedz się jak ugotować tradycyjny żurek w klasycznym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem z dodatkiem oleju słonecznikowego BIO.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 szklanki przegotowanej letniej wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 kg białej kiełbasy
- 4 jajka
- 1 łyżka Bio Oleju Czosnkowego
- 1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
Do dużego słoja wsypać mąkę żytnią, zalać ją letnią przegotowana wodą, dodać rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, wszystkie składniki wymieszać, a słój przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Co 24 godziny zakwas zamieszać czystą łyżką, aż po 3-4 dniach uzyskamy przyjemnie kwaśny płyn w szaro-beżowym kolorze.
W garnku zagotować białą kiełbasę, a następnie wyjąć ją na deskę i pokroić w talarki.
Do wywaru dodać zakwas, kiełbasę i majeranek, zupę zagotować i odstawić. Na koniec wlać łyżkę bio oleju czosnkowego, który nada żurkowi przyjemnego aromatu.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół, ułożyć na talerzach i zalać żukiem.
Zupę można podawać ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
Ketchupy, musztardy, majonezy
Oleje BIO
Ketchupy, musztardy, majonezy