Śledzie Zawijane z Olejem Rydzowym

Śledzie Zawijane z Olejem Rydzowym

Składniki:

  • Śledzie odgłowione, wypatroszone „Matjasy” – 400g
  • Marynowane buraki – 200g
  • Jabłko duże – 1 sztuka
  • Cykoria – 1 sztuka
  • Cytryna – 1½ sztuk
  • Miód – 1 łyżka
  • Olej rydzowy lub rydzowy wielkopolski – 200ml
  • Natka pietruszki, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z ½ cytryny. Cykorię umyć, usunąć głąb, drobno posiekać. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć jabłko, buraki, cykorię i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. W soku z ½ cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać miód i pieprz oraz olej rydzowy i mieszać, aż powstanie emulsja.
Śledzie osączyć, zwinąć w rulony i napełnić farszem. Ułożyć na półmisku polać sosem z udekorować natką pietruszki i cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *