Rodzaje miodów

Ustawione na drewnianym stole słoiki, wypełnione różnego rodzaju miodami.

Nie od dziś wiadomo, że miód jest bardzo zdrowy – działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, oczyszczająco. Zawiera liczne witaminy i minerały. Usprawnia procesy trawienne, uspokaja, wspiera pracę jelit i wzmacnia organizm, przygotowując go do walki z infekcjami. Ponieważ istnieje wiele rodzajów miodów, duża część osób zastanawia się, jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy. Oto charakterystyka poszczególnych typów tego produktu.

SPIS TREŚCI:

  1. Czym różnią się miody?
  2. Miód Akacjowy
  3. Miód Lipowy
  4. Miód Spadziowy
  5. Miód Rzepakowy
  6. Miód Gryczany
  7. Miód Borówkowy
  8. Miód Mniszkowy
  9. Miód Faceliowy
  10. Miód Nawłociowy
  11. Miód Malinowy
  12. Miód Wrzosowy
  13. Miód Wielokwiatowy
  14. Miody Smakowe

Czym różnią się miody? Rodzaje miodów

Miód to produkt naturalny, dlatego jego skład zależy od wielu różnych czynników. Ważne jest to, z jakich roślin pszczoły zebrały nektar lub spadź. Nie bez znaczenia jest też lokalizacja pasieki oraz pora roku, ponieważ wiosną owady zbierają nektar między innymi z mniszków lekarskich, a jesienią między innymi z wrzosów.

Miody dzieli się ze względu na konsystencję na miody:

  • płynne,
  • stałe,
  • kremowane,
  • plastrowane.

Nie każdy wie również, że poszczególne typu miodów mogą różnić się kolorem. Chociaż wielu wydaje się, że prawdziwy miód powinien mieć złoty kolor i lejąca konsystencję, to tak naprawdę miody naturalne mogą przyjmować też barwę białą, jasnozieloną, a nawet brunatną.

Ze względu na surowiec, z którego powstał miód, produkty tego typu dzieli się także na:

  • miody nektarowe, czyli kwiatowe,
  • miody spadziowe (z soku drzewnego),
  • miody mieszane.

Miód nektarowy jest najpopularniejszy. Pszczoły produkują go z nektaru kwiatowego. Taki miód ma zwykle jasny kolor i kwiatowy aromat. Miody nektarowe dzieli się na miody odmianowe z przewagą jednego gatunku rośliny, od której pochodzą oraz miody wielokwiatowe.

Miód spadziowy powstaje ze spadzi liściastej lub iglastej. Spadź to wydzielina, którą na liściach lub igłach drzew pozostawiają mszyce i inne owady. Miody spadziowe są gęstsze od nektarowych. Zawierają też więcej minerałów. Mają ciemniejszy kolor w zielonkawym odcieniu. Wyróżnia je także specyficzny smak.

Miody nektarowo – spadziowe i spadziowo – nektarowe to mieszanki,  które powstają z różnych proporcji zmieszanego nektaru kwiatowego i spadzi. Są to produkty o różnorodnej barwie od żółtobrązowej po ciemnobrązową. Ich zaletą jest bogaty, zróżnicowany skład i liczne właściwości prozdrowotne.

Ostatni podział dzieli miody na odmiany. Ta klasyfikacja uwzględnia rodzaj rośliny, z której pszczoły zebrały nektar. Istnieje więc między innymi miód lipowy, czyli miód stworzony z nektaru kwiatów lipy czy miód wrzosowy, czyli miód pozyskany z kwiatów wrzosu. Obok miodów odmianowych – z jednego źródła – istnieją też miody wielokwiatowe, czyli pochodzące z różnych kwiatów. Warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne z nich ponieważ wpływa to na ich smak i aromat, a poniekąd również na właściwości. Część miodów lepiej sprawdza się do wypieków, a część do słodzenia napojów. Niektóre miody lepiej leczą infekcje, a inne skuteczniej wspomagają leczenie ran. Który warto mieć w domowej spiżarni?

Miód ma właściwości uspokajające, poprawia nastrój w chwilach wyczerpania, a także pomaga zwalczyć bezsenność.

 

Miód Akacjowy

Miód akacjowy ma jasnozieloną barwę i delikatnie kwiatowy smak. Najdłużej ze wszystkich odmian zachowuje płynną konsystencję. Dobrze smakuje jako słodzidło do herbaty czy składnik wyrazistych sosów. Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, to wykazuje przede wszystkim działanie rozluźniające i oczyszczające. Jest polecany także przy chorobie wrzodowej żołądka. Warto jeść go dla wzmocnienia odporności, a także w chwilach zmęczenia, ponieważ stanowi doskonałe źródło energii.

Miód lipowy w stanie płynnym o jasnożółtym kolorze, czasem bursztynowym z zielonkawym odcieniem.

Miód Lipowy

Miód lipowy ma złotą barwę i świeży smak. Jest używany do przygotowywania ziołowych nalewek. Świetnie sprawdza się też do słodzenia. Poleca się spożywać go przede wszystkim w okresie infekcji dróg oddechowych, czyli przy zapaleniu płuc lub oskrzeli, a także przy przeziębieniu i grypie. Miód z kwiatów lipy działa też kojąco na układ nerwowy. Łagodzi stres, uspokaja i ułatwia zasypianie. Poza tym jest zdrowym i łatwo przyswajalnym źródłem energii, dlatego warto sięgać po niego w chwilach osłabienia i przemęczenia.

Miód spadziowy polecany jest przede wszystkim osobom mającym problemy z drogami oddechowymi.

Miód Spadziowy

Miód spadziowy ma ciemniejszą barwę, wpadającą w zieleń. Wyróżnia go też wyrazisty smak, mniej słodki niż w przypadku większości miodów. Miód spadziowy pszczoły produkują nie z nektaru, lecz ze spadzi pokrywającej drzewa. Jest on ceniony nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za właściwości. Najważniejsza zaleta tego miodu to silna aktywność antybiotyczna. Produkt działa też antyoksydacyjnie – zawiera dużą ilość polifenoli, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Poza tym miód spadziowy łagodzi dolegliwości dolnych dróg oddechowych, układu pokarmowego i układu krążenia.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy wyróżnia się wysoką zawartością aminokwasów i glukozy. Dzięki temu intensywnie wspiera procesy regeneracyjne. Jest polecany między innymi po długim wysiłku oraz w okresie rekonwalescencji. Dodatkowo działa oczyszczająco, wzmacnia serce i układ krążenia, a także zapobiega miażdżycy. Poleca się stosować go również zewnętrznie na blizny i rany, nawet te po oparzeniach.

Miód Gryczany

Miód gryczany, podobnie jak gryka, ma charakterystyczny smak i ciemniejszy kolor. Zawiera duże ilości witaminy C i witamin z grupy B oraz liczne minerały, w tym zwłaszcza żelazo, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość. Miód gryczany działa oczyszczająco. Wzmacnia też układ krwionośny, wspiera regenerację organizmu i przyspiesza gojenie się ran.

Miód borówkowy polecany jest w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie, cukrzyca czy nowotwory.

Miód Borówkowy

Miód borówkowy nie cieszy się dużą popularnością z uwagi na ryzykowność produkcji. Pszczoły tworzą go z nektaru kwiatów borówki amerykańskiej. Przez wielu miód borówkowy uznawany jest za najsmaczniejszy z miodów. Produkt ma herbaciany kolor, bardzo słodki smak i aromat przypominający owoce borówki. Jego najważniejsze właściwości to przede wszystkim działanie detoksykujące. Miód borówkowy działa korzystnie także na wzrok i pomaga chronić się przed chorobami serca.

Miód mniszkowy stosuje się przede wszystkim w chorobach związanych z sercem oraz wątrobą i drogami żółciowymi.

Miód Mniszkowy

Miód mniszkowy – z mniszka lekarskiego – ma kolor od jasnożółtego po pomarańczowy. Zawiera wiele minerałów (potas, fosfor, żelazo) oraz witamin, w tym między innymi witaminę C. Jego właściwości to między innymi wspomaganie pracy układu trawiennego, zwłaszcza żołądka i wątroby, a także łagodzenie nadkwasoty. Produkt jest pomocny w leczeniu chorób serca, nerek i pęcherza moczowego. Łagodzi też dolegliwości reumatyczne. Warto wspomnieć, że miód mniszkowy jest miodem niszowym, ponieważ jego pozyskiwanie jest bardzo trudne. Pszczoły większość nektaru z mniszka lekarskiego zużywają na własny użytek. Kłopotliwą kwestią jest też okres kwitnienia tej rośliny – w maju jest stosunkowo chłodno, co wpływa niekorzystnie na nektarowanie. Koszyczki mniszków często pozostają również zamknięte, na przykład w czasie deszczu.

Miód faceliowy wykazuje działanie bakteriobójcze i wspomaga rekonwalescencję po przebytych infekcjach.

Miód Faceliowy

Miód faceliowy – z kwiatów facelii – to rzadko spotykany rodzaj miodu o jasnym kolorze, który po krystalizacji staje się jeszcze jaśniejszy, niemal biały. Produkt ma delikatny, minimalnie kwaskowaty smak. Wyróżnia się za to pięknym, kwiatowym aromatem. Miód faceliowy jest bogaty w magnez i żelazo. Ma też właściwości bakteriobójcze. Korzystnie jest spożywać go przy obniżonej odporności, nadciśnieniu czy chorobach układu krążenia. Produkt skutecznie wspiera organizm także przy infekcji górnych dróg oddechowych. Dobrze uzupełnia energię po wysiłku fizycznym lub psychicznym.

Miód Nawłociowy

Miód nawłociowy zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, substancje śluzowe i bakteriobójcze, a także wiele witamin i minerałów. Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, dlatego dobrze sprawdza się w okresie częstych przeziębień. Miód z nawłoci wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, a także dróg żółciowych, ponieważ działa żółciopędnie. Regularnie spożywany poprawia wygląd i kondycję skóry. Dodatkowo redukuje stres i wzmacnia organizm.

Miód Malinowy

Miód malinowy działa przede wszystkim napotnie i przeciwgorączkowo. Jest polecany na infekcje, zwłaszcza górnych dróg oddechowych, ale także na zwykłe przeziębienie i grypę. Miód malinowy działa antybakteryjnie. Zmniejsza uczucie zmęczenia, odpręża i dodaje energii. Pozytywnie oddziałuje też na wygląd skóry.

Miód Wrzosowy

Miód wrzosowy działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, ponieważ zawiera inhibinę. Warto stosować go przy leczeniu stanów zapalnych gardła czy w trakcie przeziębienia. Miód wrzosowy wzmacnia odporność i hamuje rozwój zakażenia. Dzięki prolinie może zapobiec także rozwojowi choroby Alzheimera. Dobrze sprawdza się w stanach zapalnych różnych organów, na przykład dróg moczowych czy jelit.

Miód Wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy, czyli miód z wielu kwiatów, ma jasną barwę i zrównoważony smak. Jest uniwersalny, co oznacza, że pasuje do różnych potraw, deserów czy napojów. Można bez obaw zastępować nim cukier. Taki miód wspiera odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran, jest naturalnym kosmetykiem o działaniu odżywczym. Warto sięgać po niego w okresie przeziębienia, a także przy osłabieniu.

Ułożone na talerzu pieczywo posmarowane miodem malinowym, ze stojącego obok słoika z miodem.

Miody Smakowe

W ostatnich latach na rynku pojawiły się również miody smakowe, na przykład miód truskawkowy, miód porzeczkowy czy miód malinowy. Najczęściej są to miody wielokwiatowe, kremowane z dodatkiem owoców liofilizowanych. Takie połączenie pozwala nadać produktowi ciekawy smak i aromat, a także niezwykle apetyczny kolor. Najważniejsza jest jednak możliwość zestawienia dwóch cennych dla zdrowia produktów w jednym, czyli bogatych w wartościowe substancje owoców i miodu.

Poza miodami smakowymi owocowymi dostępne są także miody z dodatkiem kakao czy przypraw, na przykład cynamonu. Miód smakowy sprawdza się przede wszystkim w diecie dzieci, które nie zawsze przejawiają zainteresowanie spożywaniem tradycyjnego miodu. Taki aksamitnie kremowy miód w intensywnym kolorze, pachnący owocami to przysmak, który można spożywać bezpośrednio ze słoiczka. Świetnie sprawdza się też jako zastępstwo dla słodkiego kremu kanapkowego czy dżemu. Można dodawać go do deserów, gofrów, naleśników czy tostów.

Nie sposób jest wskazać miód najlepszy, najzdrowszy czy najsmaczniejszy, ponieważ każdy rodzaj miodu ma nieco inny smak i inne działanie. Tak naprawdę, każdy produkt tego typu będzie korzystny dla zdrowia, natomiast jego smak czy aromat należy dopasować do własnych preferencji.

 

Dodaj komentarz

Strona używa cookies