Wszystko o kwasach tłuszczowych Omega 3, 6 i 9

Widok z góry na stojące na kuchennym stole talerze z soją, łososiem, orzechami i migdałami.

Kwasy omega należą do grupy kwasów tłuszczowych nienasyconych. Omega 3 i omega 6 to kwasy wielonienasycone, których organizm nie syntetyzuje samodzielnie. Natomiast kwasy omega 9 to kwasy jednonienasycone, w niewielkiej ilości syntetyzowane przez organizm. Czym charakteryzuje się każdy rodzaj kwasów omega i jaką pełni funkcję?

SPIS TREŚCI:

  1. Czym różnią się od siebie kwasy omega?
  2. W jakich produktach znajdują się kwasy omega 3?
  3. Objawy niedoboru omega 3
  4. W czym występuje omega 3?
  5. Właściwości kwasów omega 6
  6. Gdzie obecne są kwasy omega 6?
  7. Kiedy warto zwiększyć spożycie omega 6?
  8. Omega 3 a omega 6
  9. Jak zadbać o odpowiedni stosunek omega 3 do omega 6 w diecie?
  10. Jaką rolę pełnią kwasy omega 9?
  11. W czym występują kwasy omega 9?
  12. Które kwasy omega warto suplementować?

Czym różnią się od siebie kwasy omega?

Wszystkie kwasy omega zaliczane są do grupy tak zwanych zdrowych tłuszczy, czyli kwasów tłuszczowych nienasyconych. Omega 3, omega 6 i omega 9 różnią się jednak rodzajem i położeniem podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Co to znaczy? Zarówno kwasy omega 3, jak i omega 6 to kwasy wielonienasycone, które posiadają co najmniej dwa wiązania podwójne:

  • w kwasach omega 3 pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla,
  • w kwasach omega 6 pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla.

Kwasy omega 9 mają tylko jedno wiązanie podwójne, zlokalizowane przy dziewiątym od końca atomie węgla. Różnice między kwasami omega dotyczą także możliwości ich samodzielnego wytwarzania przez organizm. Jeśli chodzi o kwasy omega 3 i 6, są one zaliczane do tak zwanych NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ człowiek nie potrafi syntetyzować ich samodzielnie. Natomiast kwasy omega 9 są syntetyzowane przez organizm z innych kwasów, ale w niewielkiej ilości.

 

Niedobór kwasów omega 3 może prowadzić do obniżonej odporności, problemów z koncentracją i pamięcią, a także do zaburzeń nastroju.

 

Co warto wiedzieć o kwasach omega 3?

Spośród wszystkich kwasów omega, to kwasy omega 3 wydają się najważniejsze z perspektywy zdrowia organizmu. Należą do nich:

  • kwas EPA,
  • kwas DHA,
  • kwas ALA.

Omega 3 biorą udział w przemianach enzymatycznych, na drodze których powstają niezbędne dla organizmu substancje, w tym hormony. Kwasy te są też kluczowe dla prawidłowej pracy układu sercowo naczyniowego. Biorą udział w regulacji ciśnienia krwi, a także w procesie jej krzepnięcia. Kontrolują procesy immunologiczne i zapalne. Budują fosfolipidy i działają przeciwnowotworowo. Suplementacja kwasów omega 3 pozwala obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, chronić mięsień sercowy, zapobiec chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu. Kwasy działają korzystnie także na choroby skórne, takie jak AZS czy łuszczyca. Spowalniają proces starzenia się komórek i usprawniają ich regenerację. Mogą być pomocne również w leczeniu autoimmunologicznych chorób układu mięśniowego i kostno-stawowego. Wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze i rozwój płodu.

Młoda kobieta przygotowująca w kuchni sałatkę warzywną trzyma w ręce butelkę z olejem lnianym.

Objawy niedoboru omega 3

Niedobór kwasów omega 3 daje o sobie znać zarówno w kontekście samopoczucia, jak i wyglądu włosów czy skóry. Może prowadzić do obniżonej odporności, problemów z koncentracją i pamięcią, a także do zaburzeń nastroju. Często skutkuje też skurczami mięśni i uczuciem napięcia w okolicach ramion, karku czy barków. Objawia się zwiększoną łamliwością włosów i paznokci, suchością skóry, pękającymi piętami. O niedoborze omega 3 świadczyć może także:

  • mgła mózgowa,
  • bezsenność,
  • zmęczenie,
  • problemy sercowo-naczyniowe,
  • silne skurcze menstruacyjne,
  • gromadzenie się tłuszczu na brzuchu,
  • odkładanie się woskowiny.

W czym występuje omega 3?

Omega 3 to grupa kwasów tłuszczowych, które można znaleźć zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Dobrymi źródłami tego składnika w diecie są między innymi:

  • olej lniany,
  • olej rzepakowy,
  • olej z orzechów włoskich,
  • olej sojowy,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • nasiona soi,
  • kiełki zbóż,
  • nasiona lnu,
  • tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź,
  • owoce morza.

 

Zakres cen: od 9.00 zł do 33.00 zł
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Zakres cen: od 13.00 zł do 28.00 zł
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
25.00 
46.50 
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Zakres cen: od 13.00 zł do 51.00 zł
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
 

Właściwości kwasów omega 6

Kwasy omega 6 to przede wszystkim kwas LA (linolowy) i AA (arachidonowy). Pierwszy z nich jest prekursorem innych kwasów omega 6, dlatego organizm może z jego pomocą produkować na przykład kwas GLA. Kwasy omega 6 są budulcem enzymów i komórek, w tym komórek nerwowych. Mają pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, układu trawiennego, serca i nerek. Wspierają leczenie chorób skóry, zaburzeń hormonalnych i cukrzycy typu 2. Pomagają też kontrolować ciśnienie krwi. Kwasy tłuszczowe omega 6 korzystnie oddziałują również na skórę. Wzmacniają jej barierę ochronną, zabezpieczają ją przed utratą wody i przenikaniem alergenów czy bakterii ze środowiska zewnętrznego. Omega 6 odgrywają ważną rolę w procesie rozwoju mózgu dziecka od 3. trymestru ciąży. Należy pamiętać jednak, że z kwasu AA powstają też związki o właściwościach prozapalnych. Mogą one prowadzić do silnych reakcji alergicznych, a także zwężać światło naczyń krwionośnych. Nadmiar kwasów omega 6 w diecie nie jest więc wskazany.

 

Kwasy omega 6 wspierają leczenie chorób skóry, zaburzeń hormonalnych i cukrzycy typu 2.

 

Gdzie obecne są kwasy omega 6?

Kwasy omega 6 występują w wielu produktach spożywczych. Można znaleźć je w wielu olejach roślinnych, w tym w oleju:

  • konopnym,
  • słonecznikowym,
  • sojowym,
  • z ogórecznika,
  • z pestek winogron,
  • z wiesiołka,
  • rzepakowym,
  • z krokosza bawarskiego.

Innymi źródłami omega 6 są także orzechy włoskie, tofu, migdały, drób, przetwory mięsne i jaja (z powodu podawania zwierzętom wysoko skoncentrowanej paszy).

Leżąca na drewnianym stole butelka z olejem z orzecha włoskiego.

Kiedy warto zwiększyć spożycie omega 6?

Większość osób nie potrzebuje dodatkowej suplementacji kwasów omega 6. W niektórych przypadkach może dochodzić jednak do niedoborów, które objawiają się osłabieniem stawów i mięśni, suchością skóry, łamliwością włosów i paznokci oraz problemami z koncentracją. Zwiększenie spożycia omega 6 zaleca się przy zaburzeniach nastroju, w tym w trakcie leczenia depresji, a także w przypadku chorób skóry (np. trądzik) i przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Omega 3 a omega 6

Obecnie wiele mówi się nie tylko o konieczności suplementowania kwasów omega 3, ale również o potrzebie dbania o odpowiednia proporcję kwasów omega 3 do innych kwasów wielonienasyconych, w tym zwłaszcza omega 6. Te drugie działają bowiem antagonistycznie do kwasów omega 3, biorąc udział w produkcji prozapalnych substancji – prostaglandyn. Nadmiar kwasów omega 6 w diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Prowadzi między innymi do zwiększonej skłonności krwi do krzepnięcia, co może skutkować udarem lub zawałem. Wysoki udział omega 6 w stosunku do omega 3 wyzwala też stan zapalny, co sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy, cukrzycy, demencji czy alergii. Należy mieć więc na uwadze, że zalecany stosunek kwasów omega 6 do omega 3 wynosi od 4:1 do 5:1.

 

Kwasy omega 9 działają przeciwzapalnie, wspierają pracę mózgu i poprawiają funkcje poznawcze.

 

Jak zadbać o odpowiedni stosunek omega 3 do omega 6 w diecie?

W diecie przeciętnego Polaka trudno jest utrzymać odpowiedni stosunek między kwasami tłuszczowymi omega 6 a omega 3, ponieważ te pierwsze występują w wielu często wybieranych produktach spożywczych. Zasadniczo, można przyjąć, że w celu osiągnięcia stanu równowagi między przeciwzapalnymi kwasami omega 3 a prozapalnymi omega 6, należy zminimalizować spożycie tych drugich wraz z pożywieniem – zwłaszcza ich niskiej jakości źródeł, takich jak dania gotowe i produkty wysokoprzetworzone. Jednocześnie zwiększyć należy spożycie produktów bogatych w kwasy omega 3, takich jak wysokotłuszczowe ryby i odpowiednio dobrane oleje roślinne, w tym olej lniany czy rzepakowy. O wiele łatwiej jest jednak zadbać o odpowiednią podaż omega 3, sięgając po oleje (rybi lub roślinny) niż spożywając codziennie mięso ryb. Badania sugerują, że w celu osiągnięcia zrównoważonego stosunku omega 6 do omega 3 trzeba każdego dnia spożywać co najmniej 2 g kwasów omega 3 dziennie, co odpowiada ok. 100 g śledzia czy nawet 3000 g dorsza.

Jaką rolę pełnią kwasy omega 9?

Kwasy omega 9 mają podobne właściwości do kwasów omega 3. Zapobiegają miażdżycy, ponieważ obniżają poziom cholesterolu całkowitego, jednocześnie podwyższając poziom cholesterolu HDL (dobrego). Dzięki nim łatwiej jest utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zadbać o prawidłową pracę serca. Omega 9 chronią też przed nowotworami. Działają przeciwzapalnie, wspierają pracę mózgu i poprawiają funkcje poznawcze. Są istotne również dla układu immunologicznego, ponieważ wspomagają organizm w walce z infekcjami.

Siedząca w salonie młoda kobieta w ciąży je zdrową sałatkę warzywną.

W czym występują kwasy omega 9?

Omega 9 występują w olejach, orzechach i tłustych rybach. Przykładowe produkty zawierające ten rodzaj kwasów tłuszczowych to:

  • oliwa z oliwek,
  • olej sojowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej z awokado,
  • migdały,
  • orzechy makadamia,
  • orzechy laskowe,
  • sardynki i inne ryby tłuste.

Co natomiast z proporcjami, jeśli chodzi o spożycie kwasów omega 9 w stosunku do innych kwasów nienasyconych? Omega 9 to kwasy jednonienasycone o innych szlakach metabolicznych. Ich działanie nie zaburza więc działania innych kwasów omega. Należy wiedzieć jednak, że omega 9 zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych, podczas gdy kwasy omega 3 czy omega 6 zwiększają ją.

Które kwasy omega warto suplementować?

Wszystkie kwasy tłuszczowe omega są ważne dla zdrowia organizmu. Bardzo istotne są jednak również ich odpowiednie proporcje. Spośród kwasów omega 3, omega 6 i omega 9 najczęściej uzupełnienia wymagają kwasy omega 3. Organizm nie może bowiem wytworzyć ich samodzielnie, a w pożywieniu występują one tylko w niektórych, rzadko spożywanych przez Polaków produktach, jak ryby morskie, owoce morza, olej lniany, orzechy czy algi. Tymczasem źródła kwasów omega 6 w diecie często występują wręcz w nadmiarze, czego głównym powodem jest spożywanie przetworzonej żywności i fast foodów. Kwasy omega 9 są syntetyzowane przez organizm, ale warto też dostarczać ich wraz z pożywieniem, sięgając po olej rzepakowy, awokado i oliwę z oliwek. Jeśli zaś chodzi o większe spożycie kwasów tłuszczowych omega 3, zaleca się je zwłaszcza:

  • osobom z chorobami serca, np. z nadciśnieniem,
  • osobom, które mają problemy ze wzrokiem,
  • osobom chorym na depresję,
  • osobom z chorobami autoimmunologicznymi,
  • kobietom w ciąży,
  • kobietom karmiącym piersią.

Dodaj komentarz