Ciecierzyca to roślina strączkowa, zaliczana to dobrych źródeł węglowodanów – węglowodanów złożonych. Stanowi też świetne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także kontrolować apetyt. Dostarcza organizmowi błonnika, witamin i minerałów. Stanowi zatem doskonały dodatek do obiadów, będąc zdrowszym zamiennikiem dla białego makaronu, ryżu czy ziemniaków. Jak włączyć ją więc do swojej diety?
SPIS TREŚCI:
- Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
- Jak przygotować ciecierzycę do spożycia?
- Hummus klasyczny
- Sałatka z ciecierzycy i serka grani
- Pieczona ciecierzyca
- Gulasz marokański z ciecierzycą
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Jak inne rośliny strączkowe, ciecierzyca stanowi dobre źródło białka, które stanowi około 9% jej składu po ugotowaniu (w porcji 100 g). Co więcej, białko z ciecierzycy jest źródłem prawie wszystkich niezbędnych aminokwasów, których organizm nie wytwarza samodzielnie. W ciecierzycy obecne są również:
- węglowodany złożone,
- witaminy z grupy B,
- witaminy A, C, E,
- minerały: mangan, cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo, miedź.

Witaminy zawarte w ciecierzycy to antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki nim roślina ma właściwości przeciwnowotworowe i zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych, np. choroby niedokrwiennej serca. W ciecierzycy obecny jest tez błonnik. To za sprawą tego składnika produkt:
- usprawnia pracę jelit,
- reguluje stężenie glukozy we krwi,
- wpływa korzystnie na profil lipidowy,
- zapobiega zaparciom,
- zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.
Ciecierzyca jest niskokaloryczna (164 kcal/100g) i zawiera niewielką ilość tłuszczów. Sprawia to, że jako dodatek do obiadu okazuje się bardzo sycąca, czym pomaga kontrolować apetyt i wspiera redukcję masy ciała. Jej zaletę stanowi też niski indeks glikemiczny – IG 28. Ciecierzyca nie powoduje więc gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi i jest bezpieczna dla osób z cukrzycą.
Jak przygotować ciecierzycę do spożycia?
Ciecierzycę można stosować w kuchni zamiast makaronów, ryżu, kasz czy ziemniaków. Jej smak jest łagodny, lekko orzechowy. Produkt nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia. Można użyć go w roli dodatku do zupy czy gulaszu, a także jako bazowy składnik hummusu czy falafeli. Ciecierzycę przed spożyciem należy ugotować w taki sposób, aby roślina stała się mniej ciężkostrawna dla układu pokarmowego. Warto przestrzegać zatem kilku zaleceń:
- długo moczyć nasiona, najlepiej przez całą noc,
- wymienić wodę po moczeniu przed gotowaniem,
- gotować cieciorkę przez pierwsze 20 minut bez przykrycia,
- posolić nasiona pod koniec gotowania.
Moczenie nasion pozwala nie tylko zmniejszyć ich ciężkostrawność, ale również skrócić czas gotowania i zapewnić ciecierzycy bardziej kremową konsystencję. Do namaczania można użyć wody z dodatkiem sody oczyszczonej, a do gotowania przypraw, które ułatwiają trawienie, jak liść laurowy czy kminek. Namoczoną ciecierzycę gotuje się do miękkości około 60-90 minut, a nienamoczoną nawet 2-3 godziny. Warto więc pamiętać o zalaniu jej wodą wieczorem, dzień przed planowanym przygotowaniem posiłku.
Hummus klasyczny

Najlepiej znana potrawa (pasta/dip) z ciecierzycy to hummus, który można przygotowywać w wersji klasycznej lub z dodatkami, modyfikującymi jego smak. Hummus przygotowuje się zarówno z gotowanej ciecierzycy, jak i z ciecierzycy z puszki (z zalewy). Gotową pastę można spożywać natomiast jako dodatek do warzyw i pieczywa.
Składniki:
- szklanka ciecierzycy (odmierzana przed ugotowaniem),
- szklanka pasty tahini,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki sody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1/3 szklanki zimnej wody,
- sól do smaku,
- dodatki: oliwa z oliwek, natka pietruszki, słodka papryka w proszku (do wyboru).
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namoczyć, odcedzić, przepłukać i ugotować. Ziarna są gotowe, kiedy łatwo rozgniatają się w palcach i mają maślaną konsystencję. Nie mogą być suche (białe) w środku. Zwykle zajmuje to około 60 minut lub dłużej.
- Cieciorkę odcedzić i opłukać, a następnie zblendować z pastą tahini, solą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Składniki powinny zamienić się w aksamitną masę.
- Do pasty dodać stopniowo wodę, ciągle miksując. Ucierać do całkowitego połączenia, aż hummus zmieni kolor na jaśniejszy.
- Przełożyć hummus do innego naczynia. Polać oliwą. Posypać wybranymi dodatkami. Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Sałatka z ciecierzycy i serka grani

Ciecierzyca może stanowić bazę lekkiego, choć jednocześnie pożywnego i dobrze zbilansowanego posiłku. Bardzo często występuje więc w przepisach na zdrowe sałatki pełne warzyw i dobrych tłuszczów roślinnych. Ciecierzyca dobrze łączy się między innymi z serkiem typu grani. Sałatkę z tymi składnikami można bez problemu spakować do słoika i zabrać ze sobą do pracy.
Składniki:
- cieciorka ok. 60 g (może być z zalewy),
- papryka czerwona (ok. 1/4),
- suszone pomidory (2-3 sztuki),
- pomidorki koktajlowe (4 sztuki lub więcej),
- łyżka oleju lnianego zimnotłoczonego,
- serek typu grani (2 łyżki),
- garść rukoli lub innego rodzaju sałaty,
- sok z cytryny i pieprz (do smaku),
- wybrane ziarna lub orzechy (opcjonalnie), np. pestki dyni, pestki słonecznika.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedzić z zalewy lub ugotować według zaleceń.
- Pomidory i paprykę pokroić. Warzywa wymieszać z sałatą. Polać sokiem z cytryny i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na warzywa wyłożyć serek grani oraz ciecierzycę.
Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca z przyprawami ma smak bardzo podobny do znacznie mniej zdrowych chipsów i innych gotowych przekąsek. Upiec ją można zarówno w piekarniku, jak i we frytkownicy beztłuszczowej. Bazą przekąski mogą być nasiona z zalewy lub cieciorka ugotowana.
Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy suchej lub 2 puszki ciecierzycy w zalewie,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- kilka gałązek tymianku (opcjonalnie).
*dodatki i przyprawy mogą być dowolne (także w wersji słodkiej, np. miód i cynamon)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę z puszki odsączyć, opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Suche ziarna ugotować, odsączyć i również osuszyć.
- Oliwę wymieszać ze wszystkimi przyprawami poza papryką wędzoną.
- Ciecierzycę otoczyć w oliwie z przyprawami.
- Piec nasiona przez około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (krócej we frytkownicy).
- Po upieczeniu posypać nasiona papryką wędzoną. Wymieszać. Przełożyć do miseczki.
Gulasz marokański z ciecierzycą

Gulasz w stylu marokańskim to bogactwo różnorodnych smaków – słodkiego, kwaśnego, pikantnego. Można jeść go solo lub w towarzystwie takich dodatków, jak kasza bulgur, chlebki naan, kuskus czy ryż. Do przygotowania tego dania jak zwykle nadaje się i ciecierzyca z puszki, i ciecierzyca ugotowana samodzielnie.
Składniki:
- 3 puszki ciecierzycy lub ok. 300 g suchej ciecierzycy,
- 2 czerwone cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 duża marchew,
- imbir świeży (ok. 2 cm),
- 1 garść daktyli,
- 2 garści rodzynek,
- 1 słoik czarnych oliwek,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 4 łyżki soku z limonki,
- 200 ml wody,
- przyprawy: 4 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kuminu, 2 goździki, ostra papryka, pierz i sól do smaku,
- dodatki: natka pietruszki, olej tłoczony na zimno o orzechowym posmaku, np. olej z pestek dyni, olej z orzechów włoskich.
Przygotowanie:
- Pokroić cebulę, czosnek i imbir na drobną kosteczkę. Podsmażyć na oliwie.
- Dodać marchew pokrojoną w półksiężyce oraz przyprawy. Smażyć kilkanaście sekund.
- Dodać rodzynki, pokrojone daktyle, ciecierzycę (ugotowaną lub odcedzoną z zalewy), pomidory, sok z limonki i wodę. Gotować około 20 minut.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką.
- Podawać z natką pietruszki i olejem – dopiero po przestudzeniu gulaszu.

