Przeziębienie to nic innego jak infekcja wirusowa, której może towarzyszyć ból gardła, podwyższona temperatura ciała, ból głowy, katar i kaszel. Leczenie infekcji wirusowej jest leczeniem objawowym, co oznacza, że chory powinien dążyć do łagodzenia objawów przeziębienia naturalnymi sposobami. Jakie domowe metody walki z przeziębieniem sprawdzają się najlepiej?
SPIS TREŚCI:
Jak postępować przy przeziębieniu?
Infekcja wirusowa nie wymaga leczenia antybiotykami. W większości przypadków chory może dojść do zdrowia bez wizyty u lekarza, lecząc się tak zwanymi domowymi sposobami. Warto pamiętać jednak, że wiele z nich to metody przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie mające jednak żadnych podstaw medycznych, dowodzących ich skuteczności. W trakcie infekcji z pewnością warto zadbać więc przede wszystkim o:
- odpoczynek – organizm potrzebuje czasu na regenerację, dlatego nie należy przemęczać się pracami w domu czy treningami,
- nawodnienie – jest szczególnie ważne w przypadku kataru i gorączki, ale ma wpływ na ogólne samopoczucie, w trakcie przeziębienia najlepiej sięgać po ciepłe, rozgrzewające napary, jak herbata z miodem i imbirem,
- odżywczą dietę z opcjonalną suplementacją – posiłki w okresie infekcji powinny być bogate w korzystne dla pracy układu odpornościowego witaminy (C) i minerały (cynk).
Aby dostarczyć organizmowi ważnych dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego substancji, do jadłospisu warto włączyć między innymi oleje roślinne zimnotłoczone oraz inne źródła kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i minerałów, takie jak orzechy, nasiona i pestki.
Jakie produkty pomagają na przeziębienie?
Przy łagodnej infekcji wirusowej warto sięgać po wysokiej jakości żywność, która stanowi formę naturalnej suplementacji substancji wspomagających organizm w walce z przeziębieniem. Mogą to być między innymi źródła witaminy C, rutyny, tymochinonu czy antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie. Przykładowe superfoods, które wspierają układ odpornościowy w okresie przeziębienia, to:
- owoce czarnego bzu – na przykład w formie soku lub syropu – zawierają garbniki, rutynę i antocyjany, które nadają im właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Czarny bez może również obniżać gorączkę i skracać ogólny czas trwania przeziębienia,
- owoce dzikiej róży – na przykład sok z dzikiej róży – to doskonałe źródło witaminy C, polifenoli i antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym,
- imbir – korzeń imbiru, syrop lub sok imbirowy – działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, a także przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i łagodząco. Można dodawać go do herbaty lub mieszać ze zwykłą przegotowaną wodą (syrop),
- olej z czarnuszki – zimnotłoczony, nierafinowany – działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo za sprawą tymochinonu. Warto pić go nie tylko w okresie przeziębienia, ale również wzmacniająco przed szczytem sezonu chorobowego,
- miód – ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze, antyseptyczne i łagodzące. Nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale również wspiera leczenie stanów zapalnych gardła czy uporczywego kaszlu. Dotyczy to zwłaszcza miodu lipowego. Warto pamiętać, aby miód na infekcje spożywać bezpośrednio z łyżeczki lub po wymieszaniu z ciepłą, ale nie gorącą wodą czy herbatą,
- malina – sok lub syrop malinowy – dzięki właściwościom napotnym wspiera walkę z gorączką, łagodzi kaszel i ból gardła, a także rozgrzewa organizm.
Jakie witaminy wspierają walkę z przeziębieniem?
Na odporność organizmu wpływają przede wszystkim takie witaminy, jak witamina C oraz witamina D. Większość osób przy pierwszych objawach infekcji sięga w pierwszej kolejności po suplementy z witaminą C. Warto pamiętać jednak, że chorzy stosujący zdrową dietę, z reguły nie potrzebują dodatkowej suplementacji i nie odczują większych korzyści po spożyciu preparatów witaminowych. Po produkty bogate w witaminę C warto sięgnąć jednak, jeśli codzienna dieta chorego jest niedoborowa lub gdy przeziębienie znacząco się przedłuża i towarzyszy mu spadek apetytu, co uniemożliwia spożywanie pełnowartościowych posiłków. Również w takim przypadku wskazane jest sięgnięcie po naturalne źródła witaminy, na przykład soki wieloowocowe. Należy pamiętać także, że układ odpornościowy poza witaminą C, potrzebuje także innej dobrze znanej witaminy – witaminy D. Tę należy suplementować jednak niemal przez cały rok, gdyż jej doraźne przyjmowanie przy objawach przeziębienia zwykle okazuje się niewystarczające.
Badania wykazały, że przyjmowanie odpowiednio dużych dawek cynku w początkowym etapie infekcji może skrócić czas trwania przeziębienia.
Jakich minerałów potrzebuje organizm w okresie przeziębienia?
Poza kluczowymi witaminami na odporność organizmu wpływają także minerały, w tym zwłaszcza cynk. Badania wykazały, że przyjmowanie odpowiednio dużych dawek cynku w początkowym etapie infekcji może skrócić czas trwania przeziębienia. Cynk hamuje namnażanie się wirusów, wspomaga organizm w produkcji przeciwciał i zmniejsza nasilenie klasycznych objawów choroby, takich jak katar czy ból gardła. W jakich naturalnych produktach znajdziemy zaś największe ilości cynku? Doskonałym źródłem tego minerału jest między innymi słonecznik, siemię lniane, pestki dyni czy nasiona sezamu.
Probiotyki przy przeziębieniu
Przyjmowanie probiotyków kojarzy się głównie z terapią antybiotykami, jednak po produkty zawierające bakterie probiotyczne można sięgać także w trakcie infekcji wirusowej oraz w celu ogólnego wzmocnienia odporności organizmu. Probiotyki wzmacniają funkcje ochronne przewodu pokarmowego i oddechowego. Zwalczają szkodliwe drobnoustroje zanim te zaczynają się mnożyć, dzięki czemu infekcje u osób przyjmujących probiotyki systematycznie są zwykle łagodniejsze i trwają krócej. Warto pamiętać jednak, że dla osiągnięcia pożądanych rezultatów, probiotyki należy stosować długofalowo. Źródłem korzystnych bakterii mogą być natomiast między innymi kiszonki, przetwory mleczne (kefir, jogurt) oraz specjalne preparaty, na przykład napoje probiotyczne.
Dbając o wzmocnienie organizmu, można uniknąć zachorowania, złagodzić objawy infekcji i skrócić czas trwania przeziębienia.
Naturalne sposoby na objawy przeziębienia
Najpopularniejsze objawy przeziębienia to kaszel, ból gardła i katar. Każdy z nich można złagodzić domowymi sposobami. Na katar pomocne będą przede wszystkim inhalacje, które wspomagają rozrzedzanie zalegającej wydzieliny, a następnie usuwanie jej z dróg oddechowych. Do inhalacji można wykorzystać specjalne urządzenie (nebulizator) lub zwykłą parówkę z dodatkiem ziół. Warto zadbać także o bardzo dobre nawodnienie organizmu. W trakcie przeziębienia należy pić zarówno wodę, jak i napoje rozgrzewające. Może to być mleko z miodem, herbata z imbirem, woda z sokiem malinowym czy herbatka z owocami dzikiej róży. Na ból gardła stosuje się najczęściej produkty, które działają powlekająco i nawilżająco. Takie działanie ma między innymi kisiel z siemienia lnianego. Łagodząco na błony śluzowe działa także miód, który ma również właściwości przeciwbakteryjne. Na infekcje wirusowe poleca się w szczególności miód lipowy, akacjowy i rzepakowy. Należy pamiętać przy tym, aby nie podgrzewać ich przed spożyciem, jeść bezpośrednio, na przykład na kanapce czy też po wymieszaniu z lekko ciepłą wodą, herbatą, bądź mlekiem. Te same metody można zastosować również przy kaszlu, zwłaszcza przy kaszlu suchym, który wiąże się z podrażnieniem błon śluzowych dróg oddechowych.
Jak zapobiegać przeziębieniu?
Nie od dziś wiadomo, że zawsze łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Dbając o wzmocnienie organizmu, można uniknąć zachorowania, złagodzić objawy infekcji i skrócić czas trwania przeziębienia. Jak więc wzmocnić odporność? Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim działanie długotrwałe i systematyczne. Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego mają wpływ takie czynniki jak:
- dieta,
- odpoczynek (w tym sen i relaks),
- aktywność fizyczna
Osoby, które chcą wzmocnić odporność, powinny dbać o dobrej jakości sen i unikanie stresu. Kluczowe jest także wdrożenie zdrowej diety, bogatej w kwasy omega 3, witaminy (A, C), minerały (cynk, żelazo) oraz przeciwutleniacze. Taki jadłospis powinien obfitować w niskoprzetworzone produkty, warzywa i owoce (najlepiej sezonowe), pełnoziarniste zboża, ryby, nabiał i tłuszcze roślinne. Pamiętać należy także o regularnej aktywności fizycznej i adekwatnym ubieraniu się tak, aby nie przegrzewać organizmu i nie osłabiać w ten sposób jego naturalnej odporności.